Hortensia of Hydrangea is een zeer populaire tuinplant. De lange bloeiperiode zal hier zeker niet vreemd aan zijn. Er zijn tal van soorten met bolvormige, schermvormige en kegelvormige bloemen. Daarenboven zijn er witte, roze, paarse, blauwe en wit met roosgecombineerde soorten.

Ze worden uiteraard zeer vaak aangeplant in de tuin maar kunnen net zo goed in terraspotten en plantenbakken verwerkt worden.

Naast veelzijdig zijn hortensia’s tevens ook gemakkelijke planten. Ze bloeien rijkelijk en lang en vaak tooien ze de plant ook in herfst en winter nog met mooie bruin ingekleurde bloemtrossen.

Ook vragen ze weinig eisen aan de grond, al hebben ze die wel liever niet te droog. Logisch want in de naam Hydrangea zit het woord hydro en dat staat voor water.

De planten wensen dus wel tijdig en voldoende water te hebben om mooi tot hun recht te komen. Eens ze echter diep genoeg geworteld zijn zitten ze vaak in een wat vochtigere grondlaag en is water vaak ook voldoende aanwezig.

U ziet het een gemakkelijke plant waar u lang kan van genieten.

Aaaahhh genieten, … maar hé, ik heb geen bloemen op mijn hortensia! Wat nu?

Soorten hortensia’s

Geen paniek. Normaal bloeit de hydrangea zonder problemen maar soms kan het inderdaad zijn dat er geen of slechts nauwelijks bloemen aan de plant komen. Het kan ook zijn dat het ene jaar de plant wel rijkelijk bloeit en het andere jaar dan weer niet. Geef ze zeker niet te vlug op want veel kans dat het daaropvolgende jaar ze opnieuw gewoon weer braafjes zullen bloeien.

Schatjes zijn het die hortensia’s. Werkelijk, I love’em, niet in het minst ook omdat je er mooie massieven kan mee aanplanten. Grotere tuinvakken met hortensia’s creëert een massa bloemen en tevens ook een groot stuk van je tuin met weinig onderhoud. Want ja, dat zijn ze ook: onderhoudsarm.

Maar goed, ik heb de plussen van de hortensia nu wel voldoende belicht. Soms zijn ze dus wat rebels want als ze als ze al eens durven nalaten om te bloeien dan zijn ze niet flink bezig zou je kunnen denken.

Vaak echter kunnen we zelf het ‘niet-bloeien’ vermijden. Het licht dus meestal niet aan de plant zelf. Niet-bloeien vermijden begint reeds bij een klein beetje kennis over uw hortensia’s. Dus bij deze wat info.

Vooreerst dient u goed te weten welke soort hortensia u heeft.

De verschillende soorten kunnen opgedeeld worden in verschillende groepen. Ik ga hier niet te technisch worden en mijn opdeling zeer eenvoudig houden.

Hortensia kan je opdelen in drie groepen:

1. Hortensia’s die bloeien op nieuw gevormde takken (nieuw hout)
2. Hortensia’s die bloeien op oude takken (oud hout)
3. Hortensia’s die zowel bloeien op oud hout als op nieuw hout.

Oké zal u zeggen, maar wat heeft dat te maken met het niet bloeien va mijn hortensia? Veel, heel veel. U zal het hierna meteen merken.

Waarom bloeien mijn hortensia’s niet of nauwelijks?

Soort hortensia en periode van snoeien

Hierboven las u al dat hortensia’s naar bloei eigenlijk in drie groepen kunnen opgedeeld worden.

De eerste groep hortensia’s bevat soorten Hydrangea die bloemen vormen op nieuw hout.
D.w.z. dat de takken die gevormd worden in de lente bloemen zullen dragen. Ze bloeien dus op kort na de winter, nieuw gevormde scheuten.

Wanneer je deze soorten zou gaan snoeien in mei of juni dan is de kans groot dat er geen bloemen zullen verschijnen in dat jaar. Snoei ze dus in februari of maart. Zo ben je zeker tal van bloemen te hebben in de zomer.

Tot deze groep behoren enkele populaire hortensia’s zoals de Hydrangea Annabelle (in de volksmond soms ook wel eens sneeuwballen genoemd), en alle ‘paniculata’-soorten (schapenkophortensia’s of pluimhortensia’s) zoals o.m. Hydrangea Limelight, Hydrangea Little Lime, Pinky Winky, Wim’s Red, enz.

De tweede groep hortensia’s bloeit op oud hout. Hiermee bedoel ik de takken die gevormd worden voor de winter begint (of dus voor nieuwjaar). Deze groep snoeit u dan ook beter niet meer in de herfst of winter maar ook niet in de lente.

Vaak is het zelfs best deze groep helemaal niet te snoeien om zeker te zijn van bloemvorming. Wie echter zijn planten (drastischer) wil snoeien en toch zeker wil zijn het volgende jaar bloemen te hebben die zal deze types van hortensia moeten snoeien in de periode eind juli tot eind augustus (en ja … op dat moment staan ze dus nog te bloeien, je zal
dus van je hart een steen moeten maken om én te kunnen snoeien én volgende zomer opnieuw bloemen te hebben).

Tot deze groep behoren de meeste bolvormige en schermvormige ‘macrophylla’ hortensia’s (of zoals men in de volksmond al eens zegt: de boerenhortensia’s) en tevens ook de eikebladhortensia’s (Hydrangea quercifolia), de schermbloemige Hydrangea serrata soorten (ook wel lacecaps genoemd) en de klimhortensia’s.

De derde groep hortensia’s bloeien dan weer zowel op oude (voor nieuwjaar gevormde) takken als op nieuwe (na nieuwjaar gevormde) takken en zijn bijgevolg minder moeilijk wat snoeien betreft.

Binnen deze groep heb je een zeer beperkt aantal macrophylla hortensia’s. De hortensia’s uit o.m. de reeksen ‘Forever & Ever’© en ‘Endless Summer’© behoren tot deze groep.

U ziet het, goed weten welke soort hortensia u heeft en bijgevolg het snoeien daarop afstemmen is zeer belangrijk om al dan niet veel bloemen te hebben in de zomer.

Er zijn echter nog meer oorzaken waarom hortensia’s niet of nauwelijks bloeien.

Droogte

De standplaats is eveneens belangrijk voor hortensia’s en vooral dan de vochtigheid van de bodem. Staan uw hortensia’s op te droge grond en geeft u de planten op droge gronden ook niet tijdig extra water dan zullen uw planten er weinig fleurig bij staan. De kans dat ze enkel wat takjes vormen en geen of nauwelijks bloemen is dan groot.

De plant heeft immers zijn handen vol (of moet ik zeggen zijn wortels en takken vol :-)) met overleven. Bij langdurige droogte is dat immers doel nummer één. De plant wil de droogteperiode doorstaan om bij een volgende flinke regenbui alsnog te kunnen heropleven.

Je zal het meteen merken wanneer uw hortensia’s te droog staan. Hun bladeren gaan slap hangen en eventueel zelfs verbranden (door de combinatie van droogte en felle zon).

Ook zal je merken dat uw planten door droogte tevens ook heel wat kleiner blijven.

Licht

Hortensia’s zijn schaduw minnende planten. Ze gedijen goed in schaduw maar ook in half-schaduw. Mits tijdig water doen vooral de soorten die bloeien op nieuw hout (de soorten uit groep 1) het echter ook zeer goed in volle zon.

Om mooi en gelijkmatig te bloeien hebben hortensia’s toch ook nood aan voldoende zonlicht. Het meest ideaal is ochtend- en avondzon maar zorg ervoor dat je hortensia’s toch steeds drie tot vijf uur zon hebben per dag. Op die manier zal je toch het meeste bloemen en een meer gelijkmatige bloei bekomen.

Plagen en ziekten

Hydrangea is een vrij sterke en groeikrachtige plant. Hierdoor herstellen ze vaak snel van eventueel voorkomende plagen en ziekten.

Wanneer echter bijvoorbeeld rupsen of slakken de toppen uit de planten zouden vreten dan kan het zijn dat bepaalde hortensia’s niet of nauwelijks bloeien.

Vooral de hortensia’s uit groep 2 (de macrophylla soorten, enz.) kunnen hier soms eens last van hebben.

Wanneer deze vretende diertjes vroeg in de lente de reeds gevormde bloemknoppen wegvreten dan zullen deze hortensia’s weinig bloemen dragen. Vergelijk dit met een natuurlijke, maar weliswaar te late en bijgevolg niet bloei bevorderende snoei.

Naast deze plaagdiertjes kunnen uiteraard ook ziekten zoals bepaalde schimmels de bloemknoppen beschadigen met hetzelfde bloeiresultaat tot gevolg.

Vorst

In groep 2 kan ook vorst een spelbreker zijn. Vooral dan te strenge vorst die te laat in het seizoen valt (bv. in april).

Deze (late) vorst zal eveneens de reeds gevormde maar nog te tere bloemknoppen beschadigen. De bloemknoppen vriezen af en bijgevolg geven de hortensia’s uit groep 2 weinig of geen bloemen in de daaropvolgende zomer.

! Tip: Wanneer men in het nieuws of het weerbericht meldt dat de fruitkwekers met hun handen in het haar zitten omdat er late nachtvorst wordt voorspeld dan mag u er zeker van zijn dat ook de gevoelige planten in uw tuin (zoals uiteraard de hortensia’s uit groep 2) vorstschade zullen oplopen. Dek uw planten voor deze (gelukkig toch eerder vrij zeldzame) nachten dan af met een vliesdoek, een jutedoek, karton of iets dergelijks. Het zal heel wat invriezen van jonge knoppen voorkomen zodat uw hortensia’s toch mooi zullen bloeien.

Late nachtvorst kan je dus ook vergelijken met te late snoei. Let wel; enkel hydrangea soorten uit groep 2 en gedeeltelijk ook groep 3 kunnen hiervan last ondervinden. Hortensia’s uit groep 1 hoef je dus nooit af te dekken voor de vorst.

Tijd

Geduld is een mooie gave zeg ik wel eens.

Wel, ook bij sommige hortensia’s moet je soms wat geduld hebben. Bepaalde soorten zullen immers pas gaan bloeien na enkele jaren (3 tot 5 jaar).

Om toch reeds sneller bloei te hebben kan het dus raadzaam zijn planten aan te kopen die reeds bloeien op het moment van aankoop (zo bent u zeker van de bloei) of planten van een groter formaat aankopen (deze zijn tevens ook al iets ouder en dus dichter bij hun beginnende bloei).

Korte samenvatting:

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken te vinden voor het niet of nauwelijks bloeien van uw geliefde hortensia. Ik overloop ze nog even kort.

  • Geduld: het kan enkele jaren duren alvorens sommige soorten bloeien. Andere hortensiasoorten bloeien dan weer vanaf het eerste jaar
  • Vorst of beter late (nacht)vorst geeft bij sommige soorten schade aan de reeds gevormde bloemknoppen. Dek uw planten af op dagen van te strenge en te late vorst.
  • Insecten en plagen kunnen eveneens schade aan de bloemknoppen berokkenen.
  • Hortensia’s prefereren een plaats in haf-schaduw of schaduw. Sommige soorten kunnen zeker ook in de zon goede resultaten geven. Sowieso echter hebben alle soorten toch graag minimaal 3 tot 5 uur zon per dag (liefst ochtend- en avondzon) om rijkelijk en gelijkmatig in bloei te komen
  • Langdurige droogte kan uw planten sterk in groei verminderen en er tevens voor zorgen dat er geen of nauwelijks bloei zal zijn. Ook blijven uw planten en hun eventueel toch gevormde bloemen heel wat kleiner
  • Snoeien dient op het juiste tijdstip te gebeuren. Dat tijdstip is verschillend naar gelang het type hortensia dat u staan heeft. Om het eenvoudiger te maken lijstte ik ze op in drie groepen. Check dus steeds eerst welke hortensia u staan heeft alvorens u begint te snoeien.

Rijkbloeiende hortensia’s? Vanaf nu is dat geen probleem meer voor u.

Geniet van de bloemenpracht !

Wenst u meer info? Aarzel dan niet om ons te mailen of te bellen.

#hortensia #hydrangea #snoeien #bloei #bloemen

Hortensia's in alle kleuren

Meer informatie over hortensia's en de verschillende soorten hortensia's die u kan verkrijgen bij Groengeert kan u hier terugvinden.