Van zodra de herfst in het land is breekt meteen ook de meest ideale periode aan om hagen aan te planten. Maar een haag planten, hoe begin ik daar aan? Waar dien ik op te letten? En vooral, is dat moeilijk? Wel, op deze laatste vraag kan ik meteen kort antwoorden; neen, een haag planten is helemaal niet moeilijk. Lees verder en ontdek de 4 hoe’s die u alle info geven om een goed resultaat te bekomen.

In dit eerste deel beantwoorden we al jouw vragen om een goede haagkeuze te maken.

Hoe kies ik mijn haag?

Er zijn tal van hagen zodat een keuze maken vaak niet makkelijk is.
Stel je eerst deze 6 vragen en een keuze maken wordt heel wat eenvoudiger. 
  1. Wil ik jaarrond privacy of mag er in de winter ietwat doorkijk door de haag zijn?
  2. Wil ik de haag strak hebben of eerder wat losser qua groei?
  3. Wil ik een gemengde haag of een haag bestaande uit één enkele soort?
  4. Wil ik een bloeiende haag of een niet-bloeiende haag?
  5. Wil ik een groene haag of een haag met een gele, witbonte, grijsblauwe of bordeaux-rode bladkleur?
  6. Wil ik een hoge, halfhoge of lage haag?

1. Wil ik jaarrond privacy of mag er in de winter ietwat doorkijk door de haag zijn?

Dit is misschien wel de belangrijkste. Mag er wat doorkijk zijn of liever niet zodat de privacy jaarrond gegarandeerd is? Eigenlijk gaat het hier om de vraag of de haag bladverliezend of bladhoudend dient te zijn. Bladverliezende hagen zijn doorkijkbaar in de herfst- en winterperiode wanneer het blad (bijna) volledig van de haag is afgevallen. Ligustrum, veldesdoorn, meidoorn en anderen zijn goede voorbeelden van bladverliezende en dus doorkijkbare hagen. Wintergroene hagen of bladhoudende hagen zijn niet doorkijkbaar omdat het blad ook in de winter stevig aan de plant blijft vastzitten. Mooie bladhoudende hagen zijn o.m. diverse Prunus soorten, alle haagconiferen zoals Thuja of Taxus, olijfwilg, glansmispel, Buxus, enz.
Om het even iets moeilijker te maken zijn er ook nog enkele semi-bladhoudende hagen. De bekendste hier is zonder twijfel de groene en rode beukenhaag (Fagus). Semi-bladhoudend noem ik die omdat deze wel degelijk hun blad zullen verliezen maar dit gebeurt pas wanneer het nieuwe blad gevormd zal worden. Op die manier zal een groene of rode beukenhaag dan wel bladverliezend zijn maar toch niet doorkijkbaar zijn. Hun bladeren verkleuren immers bruin in de herfst maar blijven aan de plant hangen tot eind april wanneer het nieuwe blad zal verschijnen.
Ook haagbeuk (Carpinus) is semi-bladhoudend. Deze zal echter heel wat meer blad verliezen in de herfst dan beuk maar zal anderzijds toch nog wat blad behouden ook.
Minder gekend is de niet woekerende bamboe (of Fargesia-bamboe) die ook wintergroen is en als haagplant kan toegepast worden. Deze zal wel iedere winter een deel van zijn blaadjes laten vallen. Het meeste blad blijft echter aan de plant zodat de haag ondoorkijkbaar zal blijven.

2. Wil ik de haag strak hebben of eerder wat losser qua groei?

Een strakke of wat lossere haag is beiden mogelijk. Dit hangt vnl. van de snoei af. Snoeit u twee 2 keer per jaar dan zal uw haag vrij strak opgroeien. Snoeit u minder dan krijgt u een wat meer naturelle, losse groeiwijze. Hou er wel rekening mee dat u voor een lossere haag wat meer ruimte dient te voorzien gezien een minder gesnoeide haag breder zal uitgroeien.

Prunus laurocerasus Rotundifolia
Prunus laurocerasus Rotundifolia

3. Wil ik een gemengde haag of een haag bestaande uit één enkele soort?

Een gemengde haag of een haag uit één enkele soort is gewoon een persoonlijke keuze. Ziet u graag uniformiteit dan kies je voor één soort, ziet u graag meer variatie in bladvormen en -kleuren dan kunt u gerust meerdere soorten afwisselen en door elkaar gaan aanplanten. Een goede combinatie van een bladverliezende, gemengde haag is bv. haagbeuk met veldesdoorn en meidoorn. Ook Alnus glutinosa en Ligustrum kunnen hiertoe gebruikt worden. Een bladhoudende mix-haag kan dan weer door bv. diverse coniferen met elkaar te mengen of door een mix van Prunus, Photinia en Eleaegnus te gaan aanplanten. Tal van andere combinaties zijn uiteraard mogelijk.

Geïnteresseerd in meer informatie en foto's?

Foto's en meer informatie nodig betreffende onze verschillende haag soorten? Ga naar onze assortimentspagina.

4. Wil ik een bloeiende haag of een niet-bloeiende haag?

Meestal ziet u niet-bloeiende hagen staan maar bloeiende hagen kunnen zeer zeker. Ik denk al meteen aan een geel bloeiende haag van Forsythia of een winterbloeiende en bladhoudende Viburnum tinus haag. Ook een Rhododendronhaag en tal van anderen behoren tot de mogelijkheden. Niet alleen bloei kan je belangrijk vinden maar eventueel ook besvorming kan wel tof zijn. Wel dient u goed op te letten wanneer u de haag zal snoeien. Het tijdstip is dan heel belangrijk. Snoeit u te vroeg of te laat dan heeft u uiteraard geen bloei. Meteen snoeien na de bloei is dan meestal aangewezen.

5. Wil ik een groene haag of een haag met een gele, witbonte, grijsblauwe of bordeaux-rode bladkleur?

Aucuba japonica 'Crotonifolia'

Aucuba japonica ‘Crotonifolia’

Hier gaat het niet over de bloemkleur maar wel over de bladkleur. De meeste hagen zijn groen maar waarom eens niet een gele haag (goudgele coniferen, Aucuba japonica (met rode bessen) of gele Ligustrum, …) of een grijsgroene haag (grijsgroene of grijsblauwe coniferen). Wie een bordeaux-rode haag wil kan bv. gaan voor Photinia Red Robin maar ook voor rode beuk (Fagus atropurpurea). Witbont kan je dan weer vinden in sommige coniferen maar ook bepaalde Photinia’s en Prunussoorten hebben een wit gepanacheerd blad. Ook in klimop heb je witbonte en zelfs gele variëteiten. Om deze als haag toe te passen heeft u wel een draadafsluiting of een schutting nodig om deze te laten op groeien.

6. Wil ik een hoge, halfhoge of lage haag?

Viburnum davidii

Viburnum davidii

Wanneer we van hagen spreken denken we veelal aan hoge hagen die minimaal uitgroeien tot ooghoogte (1.8m) of iets hoger. Halfhoge hagen komen uiteraard ook veel voor. Deze zijn dan doorgaans tussen 1m en 1.5m hoog. Je kan er nog vlot overheen kijken. Maar ook lage haagjes van minder dan 1m hoogte zijn zinvol en veelal ook zeer mooi. Deze worden dan eerder toegepast als afboording. Het leuke is echter wel dat de meeste haagplanten zowel laag, halfhoog als hoog kunnen gehouden worden. Je snoeit ze gewoon op de gewenste hoogte af en klaar is kees. Voor hele lage haagjes die dan gewoon ter afboording gebruikt worden zijn uiteraard wel tal van laagblijvende heesters beschikbaar zoals lavendel, Lonicera, Berberis, Viburnum davidii, bepaalde variëteiten van Pieris,  enz. Deze zullen doorgaans niet hoger worden dan 100cm.

In ons volgende artikel gaan we in op volgende vragen:

  • Hoe plant ik mijn haag?
  • Hoe verzorg ik mijn haag?
  • Hoe snoei ik mijn haag?

Tot dan

Heeft u nog vragen omtrent welke haag te kiezen?

Heeft u nog vragen omtrent de keuze van een haag of had u graag bijkomend advies? Aarzel dan niet om ons te contacteren, wij helpen u graag verder.