Klimop

Al van bij de start in 1996 kweken wij klimop of Hedera op onze kwekerij. We hebben heel wat variëteiten in groene, gele, witbonte en grijze bladkleuren. Ook de bladvormen zijn heel divers (groot, klein, langwerpig, rond, diep ingesneden, …). Er zijn zowel snelle als trage groeiers en zelfs enkele soorten die uit selectie bij ons op de kwekerij ontstaan zijn.

Mijn liefde voor klimop is ontstaan toen ik inzag hoe veelzijdig deze plant wel niet is. Het meest gekend is klimop vooral als haagplant op draadafsluitingen, maar ook als klimplant op muren of schuttingen en als bodembedekker levert hij schitterend werk. Daarnaast wordt hij toegepast in bloembakken, hanging baskets, plantenschalen en terraspotten en … zelfs als kamerplant of woonplant is hij perfect aangezien het een sterke, weinig eisende plant is die vrij gemakkelijk in huis te houden is. De ranken van klimop worden tevens ook regelmatig toegepast in bruidsboeketten en de bloemsierkunst in het algemeen. Wist u trouwens dat er ook klimopsoorten bestaan die geen ranken vormen maar gewoon als struik uitgroeien? Deze soorten zijn meteen ideaal voor het aanplanten van massieven of blokvormige, lage hagen en dragen zelfs schermvormige bloempjes en bessen. Vogels zijn er verlekkerd op. Je ziet het, veelzijdigheid, dat is waar klimop voor staat!

Klimop kwekerij Groengeert

Klimop kwekerij Groengeert

De meest gekende soort is Hedera helix ‘Hibernica’. Deze wordt vooral als haagplant en bodembedekker toegepast. Het is een soort met half groot blad en een vlugge groeier. Deze goed winterharde soort zal u snel een dichte haag en dus privacy bezorgen.

Daarnaast zijn er ook heel wat kleinbladige cultivars die perfect winterhard zijn en soms zelfs een tot de verbeelding sprekende naam hebben. Ik noem er enkele; Hedera helix ‘Shamrock’, ‘Lady Kay’, ‘Glacier’, ‘Green Ripple’, ‘Goldheart’, ‘Romeo’, ‘Pittsburgh’, ‘Buttercup’, ‘Wonder’, ‘Natasja’, ‘Kolibri’, … Allen goede cultivars voor gebruik in de tuin en/of huiskamer. Enkele van deze variëteiten zijn trouwens goede bodembedekkers. Ik denk dan aan ‘Wonder’, ‘Green Ripple’, ‘Shamrock’, ‘Lady Kay’ en nog enkele andere.

Klimop is een vrij gemakkelijke halfschaduw tot schaduwplant die gedijt op zowat iedere (weliswaar goed drainerende) tuingrond. Zelfs in volle zon doet hij het nog goed. Hij zal dan wel iets trager groeien maar de meeste mensen vinden dat zelfs een pluspunt. Jaarlijks één of tweemaal snoeien en wat meststof geven is voldoende om steeds een mooie, glanzendgroene en strakke haag te hebben. Voor het planten de grond los leggen en eventueel wat potaarde of humus inmengen is voldoende voor een prachtig resultaat en een goede groei.

Hedera helix 'Chester'

Hedera helix ‘Chester’

Hedera helix 'Golden Esther'

Hedera helix ‘Golden Esther’

Hedera helix 'Sylvan-Beauty'

Hedera helix ‘Sylvan-Beauty’

Hedera hibernica

Hedera hibernica

Hedera helix 'Saggitaefolia'

Hedera helix ‘Saggitaefolia’

Hedera helix 'Goldheart'

Hedera helix ‘Goldheart’

Hedera helix 'Natasja' ('Teardrop')

Hedera helix ‘Natasja’ (‘Teardrop’)

Hedera helix Shamrock

Hedera helix ‘Shamrock’

Wilt u een zeer goed gesloten klimophaag dan is het van belang uw klimop niet te ver uit elkaar te planten. Doorgans zijn 3 à 8 plantjes (afhankelijk van de maat) per lopende meter voldoende. Laat u echter niet verleiden tot het aankopen van reeds al te lange klimopplanten van bv. 1,5m à 1.75m . Deze planten zijn vaak aan een bamboestok gekweekt en dus ouder en duurder. Men maakt hierdoor vaak de klassieke fout de klimopplanten te ver uit elkaar te planten. Hierdoor zal uw haag nooit goed dichtgroeien en perfect gesloten zijn wat dus weinig of geen privacy zal geven. Daarbij komt dat oudere planten moeilijker of zelfs niet meer uitschieten (vertakken) onderaan op de dikkere stengels waardoor er onderaan de haag vaak grote ‘gaten’ ontstaan. Deze groeien meestal nooit meer dicht. Klimop is dus een vrij gemakkelijke plant maar toch is een juiste beplantingsaanpak cruciaal voor een goed resultaat. Als u bv. 5 à 8 plantjes van een kleinere potmaat (of 3 à 5 van een grotere, dikkere maat) gaat aanplanten kan u de klimopranken beter verspreiden over de breedte van de draadafsluiting waardoor een veel beter resultaat bekomen wordt. Daarenboven zal de prijs per lopende meter haag gegarandeerd lager zijn. Mooi meegenomen, niet?

De meeste klimopsoorten zullen ongeveer 70cm à 1m/jaar groeien. Een draadafsluiting van 1,8m à 2m hoog zal dan ook op 2 à 3 seizoenen volledig volgroeid zijn. Mag het allemaal wat trager, dan zijn er de traag groeiende soorten die eerder 50 à 70cm/jaar groeien. De trager groeiende cultivars worden ook dikwijls toegepast als bodembedekker gezien deze spontaan heel wat zijvertakkingen aanmaken. 8 à 10 planten/m² (of 4 à 5 voor de grotere potmaten) zijn voldoende om de bodem snel dicht te groeien waarna onkruidgroei tot een absoluut minimum beperkt zal blijven. Gedaan dus met dat vervelende wieden.

Weet u niet goed welke klimopsoort best bij uw noden past of heeft u vragen naar onderhoud en/of snoeien toe? Vraag gerust om raad. Wenst u het aanplanten of onderhouden van uw klimopplanten of -haag liever niet zelf te doen dan kunnen wij dat tevens ook voor u doen. Kortom, Groengeert staat voor service en advies, dus vraag maar raak.