Buxus

Buxus is wellicht de meest gebruikte plant in onze Vlaamse tuinen. Niet verwonderlijk aangezien dit inheemse plantje doorgaans gebruikt wordt voor het afboorden van perkjes, creëren van lage haagjes en vakbeplanting. Sommige soorten zijn echter ook goed geschikt voor hogere hagen (bv. de sneller groeiende Buxus ‘Rotondifolia’ maar, met wat geduld, zeer zeker ook de Buxus Sempervirens). Hogere hagen tref je van buxus echter niet zoveel aan, lagere hagen des te meer. Buxus zal je ook regelmatig aantreffen in allerlei snoeivormen. Alle figuren zijn mogelijk (vb. kippen, beren,…) maar de gekende vormen zijn natuurlijk de buxusbollen. Ook kegels, kubussen, zuilen, pyramiden, platte bollen, bollen op stam, enz. behoren tot de mogelijkheden. Deze snoeivormen worden in tal van tuinen verwerkt, al dan niet in combinatie met buxushaagjes en buxusmassieven. U ziet het, Buxus is een plant die zich door de tijd heen echt wel heeft bewezen. Hij was al in de oudheid in tuinen te spotten (vb. de tuinen van Versailles) en wordt tot op heden in zowel moderne, strakke tuinen als romantische en naturelle tuinen toegepast. Een echte blijver dus.

Om uw buxushaagjes of buxusfiguren in optimale vorm te houden is het nodig regelmatig te snoeien. Zeker één of tweemaal per jaar (afhankelijk van de cultivar en zijn groeisnelheid). Op deze manier creëer je strakke vormen die steeds frisgroen uitschieten. Snoei steeds met een vlijmscherpe schaar. Dat mag een snoeischaar (elektrisch of met benzinemotor) zijn, maar ook een heggenschaar, buxusschaar of eender welke ander schaar als ze maar vlijmscherp is. Door te snoeien met een zeer scherpe schaar en dat tevens ook niet in volle zon te doen (beter op bewolkte dagen of ’s morgens of ’s avonds) zal uw buxus steeds het minste snoeischade oplopen. Er zullen m.a.w. weinig of geen zogenaamde ‘witte randjes’ of verbrande bladranden opduiken.

Buxus sempervirens assortiment

Buxus sempervirens assortiment

Buxus sempervirens

Buxus sempervirens

Buxus sempervirens

Buxus sempervirens

In het lavendelstukje, elders op deze site had ik het over kalk en over het feit dat lavendel weinig meststof nodig heeft. Voor buxus ligt dat toch iets anders. Net als lavendel hebben ze ook kalk nodig. Eén- of tweemaal per jaar de bodem bekalken is voldoende.Tot zover de gelijkenis met lavendel. Buxus is echter een veelvraat en heeft bijgevolg ook nood aan regelmatige water- en meststofgiften. Zeker buxus in pot maar ook deze in volle grond behouden hun mooi donkergroene, glanzende bladkleur als ze voldoende voedsel krijgen en zullen er veel gezonder en frisser bijstaan. Regelmatig water geven is belangrijk voor planten in pot maar ook voor net aangeplante buxuspartijen. Eens goed ‘aangeslaan’, zullen ze dieper ingeworteld zitten en hoeven ze ook minder of geen water van de tuinslang meer. Regelmatig een flinke regenbui zal dan doorgaans volstaan. Uw planten in pot moet je echter wel regelmatig blijven bijwateren (ook al regent het soms – veel water loopt gewoon naast de potten verloren, zeker als deze dicht bij een muur of gevel staan). Naast water geven dien je echter ook te zorgen voor een goede drainage en ontwatering in de terraspotten en plantenbakken. Dit kan je doen met lava of argex kleikorrels.

Buxus in volle grond stelt eveneens een goed luchtige en drainerende bodem op prijs. Meng potgrond of bodemverbeteraar in de bodem mocht dat nodig zijn. Planten mogen niet te droog staan maar de ontwatering is minstens even belangrijk!

Voor mensen die lage haagjes willen bekomen en niet wensen te snoeien, bestaat de traaggroeiende Buxus ‘Suffruticosa’. Het is een dwergvorm die niet meer dan enkele centimeters per jaar groeit. Deze variëteit groeit traag en van nature bolvormig. Het is dan ook nauwelijks nodig te snoeien en voor haagjes tot 15 à 35cm is deze soort dan ook ideaal. Voor iets hogere haagjes (25 tot 80cm) wordt meestal de Buxus Sempervirens aangeplant. Dit is meteen ook de meest voorkomende soort in onze tuinen en groeit ongeveer een 20cm/jaar.

Naast deze soorten bestaan er ook minder gekende bontbladige cultivars (vb. Buxus Sempervirens ‘Elegans’). Dit zijn ook trager groeiende buxussen maar zeer attractief en eens iets anders.

Buxus ‘Elegans’ bijvoorbeeld heeft groene blaadjes met witte randen en kan zowel voor haagjes als bolvormen en kegels gebruikt worden.

Wat ook weinig mensen weten is dat er een buxusvariant bestaat die een meer spreidende dan opgaande groei heeft. Deze cultivar is dan ook uitermate geschikt als bodembedekker. Door zijn meer spreidende, plattere groeiwijze hoef je tevens ook minder planten per/m² te planten. Eens de bodem mooi dichtgegroeid behoort onkruid wieden tot het verleden. Als dat niet praktisch is.

U ziet het, ook buxus is zeer veelzijdig en heeft tal van cultivars met bijhorende mogelijkheden.