Lavendel

U kon het wellicht al vermoeden; mijn tweede liefde is lavendel (Lavandula angustifolia). Deze fantastische tuinplant is perfect te gebruiken als solitaire struik, lage haagplant of bodembedekker (in blokbeplanting). Ook terraspotten en plantenbakken fleuren op met deze dankbare plant. Lavendel dankt zijn populariteit aan zijn lange bloeiperiode (2 maand of langer, afhankelijk van de cultivar) en zijn intense geur. Een ander pluspunt is zeker ook het grijsgroene blad dat trouwens ook in de winter aan de plant blijft.

Wie lavendel zegt denkt aan heerlijke geuren, kruiden, de Provence, de zon en vooral ook aan een paarse bloemenzee. Inderdaad, lekker geuren doen ze allemaal en de Provence zou maar half zo prachtig zijn zonder de immense, paarse lavendelvelden. Echter zeggen dat lavendel paars is is wellicht wat te kort door de bocht.

Uiteraard dankt lavendel zijn bekendheid o.m. aan zijn paarse bloemen maar wist u dat er ook witte en roze varianten zijn? Jazeker, naast paarse, lichtpaarse en donkerpaarse (die we dikwijls zelfs als blauw omschrijven) zijn er de witte, lichtroze en roze cultivars.

Op mijn kwekerij teel ik ongeveer een twintigtal variëteiten.

Enkele populaire cultivars zijn

  • ‘Hidcote Blue’ (donkerpaars of blauw),
  • ‘Dwarf Blue’ (donkerpaars),
  • ‘Munstead’ (paars),
  • intermedia ‘Alba’ (wit),
  • angustifolia ‘Alba’ (wit),
  • ‘Rosea’ (roos),
  • ‘Miss Katherine’ (donkerroos),
  • ‘Grosso’ (paars),
  • ‘Grappenhall’ (paars),
  • ‘Edelweiss’ (wit),

Het zijn allen goed winterharde variëteiten.

Lavandula angustifolia 'Dwarf Blue'

Lavandula angustifolia ‘Dwarf Blue’

Lavandula angustifolia 'Blue Mountain White'

Lavandula angustifolia ‘Blue Mountain White’

Lavandula stoechas

Lavandula stoechas

Lavandula angustifolia 'Blue Ice'

Lavandula angustifolia ‘Blue Ice’

Lavendel plant je best zo zonnig mogelijk (volle zon is ideaal). Het is een zuiderse plant die in de natuur ook groeit op kalkrijke bodem die zelfs stenig of rotsachtig mag zijn. Vandaar dat ook in onze tuinen een droge, goed doorlatende en kalkhoudende (zand)grondsoort zijn ideale standplaats is. Heeft u twijfels over de geschiktheid van uw tuingrond vraag me dan gerust om raad. Meestal zal uw tuinbodem wel geschikt zijn om lavendel te planten. Mocht dat echter niet het geval zijn dan kan je deze nog steeds verbeteren met kalk, lava en of bodemverbeteraar. Deze verbeteringsmiddelen zijn tevens op mijn kwekerij aanwezig, aarzel dus niet om wat advies te vragen.

Bemesten is zelden of nooit nodig wanneer uw planten in de volle grond geplant zijn. Wenst u echter lavendel in terraspotten of bloembakken te houden zal u wel wat meststof en ook regelmatig water moeten geven.

Belangrijker echter is de snoei. Om uw planten mooi in vorm te houden is het nodig één- of tweemaal per seizoen te snoeien. Lavendel laat zich goed snoeien en hierdoor blijven de planten mooi compact en bossig. Een eerste maal snoeit u na de bloei (september), maar na de winter (vanaf begin april tot eind april) kan u uw planten ongeveer halveren. Indien u dit ieder jaar doet vanaf het eerste jaar na aanplanten zal u mooie, dichte en tot op de grond bebladerde planten bekomen. Deze snoeiwijze vraagt wat durf maar op deze manier zal uw lavendel niet houterig en wild worden en kan u ze gemakkelijk 15 à 20 jaar houden.

Aan lavendel zal u steeds veel plezier hebben. Niet alleen als blikvanger in uw tuin of potten, maar ook bijv. in uw gerechten. Lavendel is namelijk ook een keukenkruid en dus te gebruiken in allerlei gerechten en ijs. Ook kan u droogboeketjes en geurzakjes voor de linnenkast maken. Daarnaast is lavendel ook verwerkt in heel wat verzorgingsproducten zoals parfums, zepen, shampoo, luchtverfrissers, …

Lavandula angustifolia 'Nana Alba'

Lavandula angustifolia ‘Nana Alba’

Lavandula angustifolia 'Hidcote'

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

Lavandula angustifolia 'Rosea'

Lavandula angustifolia ‘Rosea’

Terug naar het gebruik van lavendel in de tuin. Wanneer u lavendel in groep aanplant (= vakbeplanting of blokbeplanting) is het tevens ook een ideale bodembedekker. Eens de planten mooi en goed dichtgegroeid zijn zal u heel wat minder onkruid dienen te wieden en zal hij zelfs nog beter onkruiden het hoofd bieden dan veel andere ‘traditionele’ bodembedekkers. Op een rij of dubbele rij aangeplant creëert u dan weer mooie smalle tot wat bredere, lage hagen. Zowel moderne, strakke en rechte hagen – om bv. een terras af te boorden – of romantisch slingerende hagen in een meer natuurlijke tuin kunnen schitterende resultaten geven.

U merkt het, lavendel is steeds een blikvanger in de tuin, zeker in grotere groepen of als haagjes toegepast trekken ze steeds alle aandacht naar zich toe. Daarbij dien ik nog te vermelden dat het tevens ook een gemakkelijke plant is die zeer weinig last heeft van ziekten en plagen. Dat is mede te verklaren door de geurende eigenschappen die hij bezit.

Tot slot nog deze tip; plant zeker ook lavendel in de buurt van uw terras. Zo kan u steeds genieten van de lekkere geur bij het lezen van een boek of het drinken van een lekker drankje. Werkelijk een stukje Provence in uw tuin! Enjoy!