Heide

Heide is een uitgebreid geslacht. Er is zomerheide (Calluna vulgaris) en winterheide (Erica carnea, Erica darleyensis) die beiden goed winterhard zijn. De planten bloeien lang in de kleuren wit, roos, bordeaux of wijnrood. De bloeiperiode voor de zomerbloeiers loopt van juli tot november en voor de winterbloeiers van november tot april. Vooral de winterbloeiers komen in onze tuinen veel voor. De reden hiervoor is net dat het één van de weinige planten is die de ganse winter bloeien

Calluna vulgaris Bonita
Calluna vulgaris Bonita
Calluna vulgaris Sandy
Calluna vulgaris Sandy

Heidesoorten zijn in principe zuurminnende planten maar verdragen ook wat kalk in de grond (vooral de winterheide). Daardoor kunnen ze bij ons op bijna alle grondsoorten gedijen. Wenst u echter de bodem te verbeteren zodat hij ideaal is voor uw heideplanten werk dan wat turf of heidegrond in uw bodem. Wij werken daartoe met de professionele heidegrond van Saniflor®. Ze staan dan wat zuurder wat zeker de callunavariëteiten op prijs stellen. Plant u ze tevens op een zo zonnig mogelijke standplaats dan zal een rijkelijke bloei het gevolg zijn. .

Gemakkelijk is dat u ze nauwelijks of niet hoeft te voeden. Snoeien mag dan weer wel. Dat doet u zowel voor de zomerbloeiers als voor de winterbloeiers best in april. Snoei alles weg tot onder de uitgebloeide bloemen en je zal zien dat uw heideplanten compact en gedrongen zullen blijven. Doe dit steeds vanaf het allereerste jaar na aanplanten zodat ‘verhouten’ van de struikjes wordt tegengegaan.

Erica darleyensis 'Silberschmelze'
Erica darleyensis 'Silberschmelze'
Erica Mix
Erica Mix
Erica darleyensis 'Darley Dale'
Erica darleyensis 'Darley Dale'

Heide zal vooral als bodembedekker (in lage massieven of vlakken) en als afboording (vb. langs paadjes, opritten, enz.) gebruikt worden. Hij kan trouwens ook perfect gecombineerd worden met rhododendrons en Japanse azalea’s die eenzelfde bodemsoort wensen (zure bodem).

Tot slot nog even meegeven dat heide van nature een inheemse plant is die, afhankelijk van de soort, gemakkelijk 3 tot 5 maanden zal bloeien. Er zijn wat dat betreft weinig vaste planten die beter doen, zeker in de winterperiode niet.