Rhododendron

Azalea japonica of winterharde Japanse Azalea is de kleinbladige variant van de alom gekende Rhododendron.

Het zijn o.m. deze rijkbloeiende planten die mijn vader gedurende zijn gehele carrière heeft gekweekt.

Zowel de Azalea japonica als de diverse rhododendronsoorten komen in onze tuinen de laatste jaren wat minder voor. Ten onrechte zou ik zeggen. Er zijn namelijk heel wat voordelen aan deze planten en ze zijn door de enorme keuze aan cultivars op vele plaatsen en voor veel doeleinden inzetbaar.

Binnen de groep Azalea zijn er zowel bladhoudende als bladverliezende cultivars in tal van bloemkleuren. Daarnaast zijn er zowel lage of eerder breed uitgroeiende variëteiten als hogere cultivars. De bloemkleuren variëren van wit over roze, naar rood. Maar er zijn ook paarse, gele, oranje en tweekleurige cultivars. Tot slot zijn er nog de fel gekleurde (zoals de Azalea ‘Knaphill’ hybriden) en de pastelkleurigen (o.m. de Azalea ‘Mollis’ variëteiten). Allen zijn dit winterharde soorten. Toch bestaan er ook tal van niet winterharde cultivars (uit de groep Azalea indica) die gebruikt worden als kamerplant of woonplant. Deze lijken qua bloem en blad zeer goed op hun winterharde broertjes. Vergist u dus niet en let steeds goed op dat u de juiste soorten aanschaft voor gebruik in uw tuin.

Azalea japonica

Azalea japonica

Azalea japonica

Azalea japonica

Gentse Azalea Flore Pleno

Gentse Azalea Flore Pleno

Azalea mollis

Azalea mollis

Rhododendrons en azalea’s hebben twee belangrijke voordelen. Ze groeien doorgaans traag (vooral de Azalea japonica variëteiten) en hoeven bijgevolg zelden of nooit gesnoeid te worden. Dit zijn in mijn ogen dan ook de échte arbeidsarme tuinplanten – planten die niet of nauwelijks snoeiwerk vragen.

Een bijkomend voordeel is dat ze slechts zeer weinig zonlicht nodig hebben om ieder voorjaar opnieuw in bloei te komen. Deze planten doen het zeer goed op schaduwplaatsen en hebben voldoende met slechts één of twee uurtjes zonlicht per dag (dat mag zelfs wat morgen- of avondzon zijn). Plant u ze echter op een zonovergoten perceel, dan nog zullen ze het goed doen. De planten hebben dan wel wat regelmatiger water nodig.

In onderhoud zijn ze dus weinig eisend. Wel stellen ze een zure bodem op prijs. Azalea en Rhododendron hebben een hekel aan een te kalkrijke standplaats. Het is dan ook steeds aan te raden deze planten in een met heidegrond, turf of bosgrond vermengde tuingrond te plaatsen. Het gebruik van boomschors tussen de planten is ook zeer geschikt aangezien schors de bodem lichtjes zuurder zal maken. Leg de schors zo’n 8 à 10cm dik en u bent meteen ook verlost van heel wat vervelende onkruiden. Zowel boomschors, heidegrond als turf kan u bij ons bekomen mocht dit gewenst zijn. Maak uw plantgat gemakkelijk dubbel zo diep en dubbel zo breed dan wat normaal nodig zou zijn. Breng voldoende turf of heidegrond aan en vermeng deze met de tuinaarde uit het plantgat. Plant uw Azalea of Rhododendron in dit grondmengsel en geef regelmatig en flink water. Ieder voorjaar zal u worden beloond met een zee aan bloemen.

TIP

Azalea en Rhododendron laten zich goed combineren met zowel de zomerheide (Calluna) als de winterheide (Erica) aangezien ze dezelfde grondsoort verlangen (zure grond dus). Heide kan je zelfs als bodembedekker tussen uw azalea’s en rhododendrons gaan toepassen, al dan niet ter vervanging van houtschors. Ook voor coniferen (zowel hoge als bodembedekkende soorten), Pieris en Skimmia gaat dezelfde regel op.

Binnen de groep winterharde azalea’s zowel als binnen de groep rhododendrons zijn heel wat cultivars beschikbaar. Dit gaat van zeer goede oude rassen tot heel wat nieuwe en vernieuwende cultivars.

Rhododendron 'Blue Tit'

Rhododendron ‘Blue Tit’

Rhododendron 'Spitfire'

Rhododendron ‘Spitfire’

Rhododendron 'Patty Bee'

Rhododendron ‘Patty Bee’

Rhododendron kent op heden zowel groot- als kleinbladige cultivars, meestal met donkergroene bladkleur al zijn er ook enkele met geelbont blad. Er zijn hoge cultivars (tot 2m en hoger) en lage, dwergsoorten (tussen 30 en 60cm).

De veredelde soorten of hybriden heb je in tal van tinten wit, roos, paars, rood, oranje en geel. Binnen deze veredelde soorten heb je ook nog de compact uitgroeiende Yakushimanum hybriden (half-hoge en hoge soorten die het zeer goed doen in volle zon en mooi tot onderaan bebladerd blijven). Deze laatste groep is uitermate geschikt voor het gebruik in massieven (vakbeplanting). Door hun tragere groei zijn ze, aangeplant in groep en eens dichtgegroeid, perfect onkruidwerende planten. Gemakkelijk, sterk en bladhoudend. Deze Yakushimanum hybriden zijn beschikbaar in diverse kleuren en tinten rood, roze, zalmroze, crème, witroze en perzikroze. Sommigen hebben zelfs een wat viltig blad. Werkelijk een mooie rhododendrongroep.

Ziet u door het bos de rhododendrons niet meer, vraag dan gerust naar de mogelijkheden.