Siergrassen

Waar moet ik beginnen? De groep van siergrassen is werkelijk zeer uitgebreid. Hoge soorten, lage soorten, bladhoudende en bladverliezende soorten, bodembedekkende soorten, niet-woekerende maar ook woekerende soorten, zonminnende soorten, schaduwsoorten, soorten in allerlei bladkleuren, soorten met opvallende aren (pluimen) zowel als soorten met onopvallende aren, soorten voor solitair gebruik, soorten voor hagen en massieven, soorten voor potten en bakken, enz., enz. Veel te veel om op te noemen maar klaarblijkelijk een zeer interessante plantengroep met diverse toepassingen voor tuin en terras.

Wenst u siergrassen in de tuin te gaan toepassen en kan u de plantplaats nog kiezen, hou er dan gemakshalve al rekening mee dat de meeste soorten zonminnend zijn. Zoveel mogelijk uren in de zon stellen ze het meest op prijs. Maar geen nood indien u enkel een aantal schaduwpercelen heeft. Ook dan kunnen siergrassen toegepast worden al zal de keuze toch wat beperkter zijn. Goede schaduw soorten zijn o.m. heel wat cultivars van de grassen Luzula en Carex. Deze beide soorten worden steeds vaker in groep aangeplant zodat ze dichte massieven vormen wat dan weer niet alleen mooie (strakke en moderne) beplantingen vormt maar tevens ook onkruidarme tuinzones.

Mocht ik alle siergrassen hier willen beschrijven dan zou deze site te omvangrijk worden. Toch wil ik graag nog een aantal andere bekende of minder bekende, maar telkenmale schitterende siergrassen vermelden.

Pennisetum

Pennisetum alopecuroides 'Hameln'

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Het populairste siergras in onze Vlaamse tuinen. Sterk en gemakkelijk in onderhoud. Eénmaal snoeien per seizoen is voldoende. Mooie bloemaren en prachtig goudbruine herfstkleur!

Meer info

Carex

Carex caryophyllea 'The Beatles'

Carex caryophyllea
‘The Beatles’

Siergras waarvan de meeste variëteiten schaduwminnend zijn. Meestal lagere cultivars met zowel groen, geelbont, witbont, blauwgrijs of koperkleurig blad. Veelal min of meer bolvormig groeiend.

Meer info

Festuca

Festuca glauca 'Elijah Blue'

Festuca glauca
‘Elijah Blue’

Lagere siergrassen voor zonnige standplaats met zeer fijn blad. Veelal grijsblauwe cultivars die gebruikt worden in terraspotten of als afboording of vakbeplanting in de tuin.

Meer info

Imperata Red Baron

Imperata cylindrica 'Red Baron'

Imperata cylindrica
‘Red Baron’

Bloedrood of wat had u gedacht. Attractief siergras dat hoe zonniger geplant hoe rodere bladtoppen vormt. Minder gekend maar toch steeds meer en meer gevraagd.

Meer info

Cortaderia

Cortaderia selloana

Cortaderia selloana

Of pampasgras is een indrukwekkend gras met enorme pluimen tot wel 70cm lang. Wordt vaak als solitaire blikvanger in tuinen verwerkt.

Meer info

Luzula

Luzula nivea

Luzula nivea

Eentje voor halfschaduw tot schaduw. Bladhoudend en ideaal voor afboording en groepsbeplanting. Lager siergras wat weinig onderhoud vraagt. Meestal groenbladig.

Meer info

Miscanthus

Miscanthus sinensis 'Ferner Osten'

Miscanthus sinensis
‘Ferner Osten’

Halfhoge tot hogere siergrassen met rode of zilverwitte bloemaren. Sommige cultivars krijgen een mooi oranjerode herfstkleur. Gemakkelijk en sterk! Voor zon, halfschaduw en schaduw.

Meer info

Panicum

Panicum virgatum 'Rehbraun'

Panicum virgatum ‘Rehbraun’

Halfhoge siergrassen, veelal roodgroen- of blauwgrijsbladig. Zijn zeer fijne bloeiwijze. Groeit mooi rechtop en is vooral stoer met cultivarnamen als Warrior of Heavy Metal.

Meer info

Er zijn wel meer dan 200 verschillende siergrassen. De mogelijkheden zijn dus enorm. Om te besluiten wil ik er graag nog enkele kort aanhalen.

  • Sesleria caerula, een lage (25cm) bodembedekker met grijsgroene, fijne blaadjes en een zilverwitte, bolvormige bloeiwijze.
  • Calamagrostis of struisriet in diverse variëteiten zoals bv. Calamagrostis ‘Overdam’ (witbont blad) en C. ‘Karl Foerster’. Met hun hoogte van ongeveer 80 à 150cm kunnen ze in groep, als solitair of in borders worden gebruikt.
  • Deschampsia cespitosa met doorgaans groen blad en goudgele aren, al zijn er ook met groene aren. Ze kunnen als solitair, in potten, in borders en als vakbeplanting. Doorgaans worden ze 60 à 80cm hoog.
  • Nog eentje voor schaduw: Hakonechloa. De cultivars hebben veelal witbont of geelbont blad maar de gewone Hakonechloa macra heeft groen blad. Nieuwere cultivars hebben zelfs roodgroen of oranjegroen blad. Ideaal als bodembedekker omwille van de uitlopers die ze maken.
  • Koeleria glauca. Een mooi grijsblauw min of meer bolvormig uitgroeiend gras. Met de bloeiaren erbij zal deze ongeveer 50cm hoog worden. Mooi in potten, als solitair, als afboording of in (bodembedekkende) groepen.
  • Molinia of pijpestrootje is een sierlijk en uitgebreid geslacht voor zon tot halfschaduwplaatsen. Een aantal variëteiten wordt wel 180cm à 250cm hoog (vb. Molinia ‘Skyracer’) maar het kan ook bescheidener. Molinia caerula (grijsgroen), M. ‘Moorhexe’ (prachtig slanke, zwarte bloeiwijze) en M. ‘Variegata’ (witbont) worden allen slechts ongeveer 50 à 70cm.
  • Stipa of vedergras is dan weer zo fijn dat het minste briesje beweging in het gras brengt. Je hebt er vanaf 30cm tot 2m hoogte maar de meest gebruikte en gekende is Stipa tenuissima (ook wel ‘Ponytails’ geheten). Deze wordt 60cm hoog en kan als solitair in borders maar ook in groep worden toegepast. Hij heeft een zeer fijn, groen blad en dient absoluut in volle zon te worden aangeplant.

Tot slot wil ik hier ook nog even kort twee siergras ‘look-alikes’ beschrijven. Liriope (leliegras) en Ophiopogon (slangebaard) zijn twee planten die vaak met siergras verward worden maar het absoluut niet zijn. Beiden hebben ze grasachtige, slanke bladeren waardoor ze, vooral wanneer ze niet bloeien, zeer goed op siergras lijken.

Liriope spicata

Liriope spicata

Liriope bloeit echter met lila, paarsblauwe of witte bloemen, iets wat siergrassen niet doen. Wel is dit leliegras ideaal voor schaduwplaatsen en is het bladhoudend en groenblijvend in de winter. Net als vele siergrassen kunnen ze gebruikt worden in massieven (bodembedekker), ingewerkt worden in borders of als afboording toegepast worden. Ze worden allen ongeveer 25cm à 35cm hoog.

Ophiopogon planiscapus 'Niger'

Ophiopogon planiscapus ‘Niger’

Ook slangebaard zal niet hoog worden (5 tot 25cm, afhankelijk van de cultivar) en is dus ideaal als bodembedekker of als boordplant. De meest gekende uit dit geslacht is de Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ (of zwarte slangebaard). Dit uiteraard omwille van zijn zwart blad, paarswitte bloeiwijze en blauwzwarte besjes. Zwart is een aparte kleur binnen de plantenwereld en dus kan je met deze echt wel moderne en aparte creaties maken. Wel zijn dit trage groeiers maar vooral in groep vallen ze zeker op. Ze kunnen uiteraard ook in terraspotten of bloembakken. Vooral in witte en grijskleurige bakken of potten of tegen een witte of grijze achtergrond vallen ze zeker op. Net als bij Liriope heeft slangebaard een fijn en grasachtig loof. Ze kunnen wat schaduw verdragen maar mogen gerust ook in de zon. Naast ‘de zwarte’ zijn er ook met groen blad.

Geen siergrassen dus deze, maar omdat ze zo hun best doen op siergras te lijken en ze ook op eenzelfde manier kunnen toegepast worden zijn ze hier toch het vermelden waard.