Niet-woekerende bamboe

Iedereen kent bamboe. Velen vrezen de plant. Terecht zou ik zeggen. Bamboe is een grasachtige plant die enorme ondergrondse uitlopers maakt en daardoor sterk en snel kan uitbreiden en woekeren. Niet zelden komt de plant tevoorschijn op plaatsen waar men hem liever niet ziet verschijnen zoals tussen andere planten, in het gazon of erger nog, … bij de buren.

Fargesia murieliae

Fargesia murieliae

Fargesia murieliae

Fargesia murieliae

Er zijn heel wat soorten bamboe en quasi allemaal zijn ze woekerend (Phyllostachys, Pleioblastus, Sasa, Pseudosasa, Shibataea, enz.). Toch zijn er ook niet-woekerende soorten (Fargesia en Sasaella). Gelukkig maar want bamboe is anderzijds een sterke, vrij gemakkelijke en vooral bladhoudende plant. Goed en oordeelkundig toegepast is het een plant die mooi staat in grote massieven of kan hij zelfs als haagplant worden toegepast.

De niet-woekerende bamboes groeien polvormig en vormen geen ondergrondse uitlopers. De planten blijven dus ‘op hun plaats’ maar zullen uiteraard wel in diameter vergroten. Ver genoeg van de perceelsgrens aangeplant kunnen ze dan ook zonder probleem als haagplant dienen. Wat velen niet weten is dat ze trouwens perfect in haagvorm kunnen gesnoeid worden. Bamboe verdraagt snoei zeer goed.

Toch zijn ook de woekerende soorten zeer waardevol. Ze moeten echter wel steeds oordeelkundig geplant worden. Dit betekent rekening houden met de standplaats, voldoende ruimte voorzien en ALTIJD aanplanten in een correct geplaatste wortelbegrenzer. Zoniet zal woekerende bamboe ‘ontsnappen’ en problemen geven door overal op te duiken waar ze niet gewenst zijn. Niet-woekerende bamboes kennen deze problemen niet en hoeven dan ook niet in een wortelbegrenzer geplaatst te worden.

Het is zeker niet zo dat het aanplanten van bamboe enkel door een professional dient te gebeuren. Neen, u kan dat eveneens maar vraag ons steeds om raad zodat u het aanplanten goed en, indien nodig, met de juiste wortelbegrenzer doet. Veel woekerende en niet-woekerende bamboes lijken vrij goed op elkaar. Let dus op wanneer u zomaar ergens een bamboe aanschaft of cadeau krijgt van een kennis (zonder kennis :-)) zodat u later niet voor problemen komt te staan. Weet immers dat bamboe wel degelijk kan verwijderd worden maar dat het een hels karwei is. Vraag ons dan ook steeds om wat advies. Bij Groengeert wensen we niet liever dat u met een gerust hart bamboe (en andere planten) kan aanplanten. Alvast veel succes met deze toch nog steeds zeer mooie en sterke planten.

Voorbeeld woekerende bamboe

Voorbeeld woekerende bamboe

Voorbeeld woekerende bamboe (Kyoto treinstation)

Voorbeeld woekerende bamboe (Kyoto treinstation)

Wortelbegrenzer

Wenst u toch woekerende bamboe te plaatsen in uw tuin?

Dan is de enige goede manier om wortels van bamboe binnen de perken te houden het juist aanbrengen van wortelbegrenzer. Enkel op die manier zal woekerende bamboe niet ‘ontsnappen’ en op het daarvoor bestemde tuingedeelte blijven. We hebben twee soorten. De meest sterke wortelbegrenzer om bamboewortels tegen te houden en een wortelbegrenzer geschikt om het wortelgestel van andere planten, met gewone, minder sterke wortels als bamboe, mee in te dijken.

Meer informatie nodig? Mail gerust.