Rozen

Rozen zijn een enorm uitgebreid plantengeslacht. Je kan boeken en websites vol schrijven enkel over alle soorten rozen die er bestaan. Dat gaan we hier niet doen uiteraard, het heeft ook niet echt zin denk ik. Wel wil ik graag een beknopt overzicht geven van de verschillende groepen waarin rozen zijn opgedeeld. Door de overvloed aan kruisingen zijn tal van rozen ontstaan die zelfs moeilijk in een of andere groep zijn op te delen. Onderstaande opdeling is er dan ook eerder eentje naar het gebruik van rozen toe en pretendeert noch volledig noch 100% correct te zijn. Het geeft enkel een idee van de mogelijkheden die rozen in onze tuinen bieden.

Rosa Caprice De Meilland - Rozen Groengeert

Rosa Caprice De Meilland

Perk- en struikrozen

Bijzonder uitgebreide groep van rozen. Ideaal voor borders maar ook voor blokbeplanting en zelfs (lagere hagen). Bloemen in tal van kleuren, sommige geurend, bij- en vlinderlokkend.

Meer info

Stam- en treurrozen

Stam- en treurrozen zijn op stam gekweekte struikrozen. Met hun elegante verschijning maken ze uw border driedimensioneel. Prachtig in met buxus omrande perkjes of lage massieven.

Meer info

Klim- en liaanrozen

Klimrozen? Wat kan ik daarmee? Wel, wat dacht u van het begroeien van pergola’s en muren, het creëren van prachtige rozenbogen of als slingerplant in oude bomen?

Meer info

Miniatuurrozen

Miniatuurroosjes zijn klein in hoogte en klein in bloemgrootte maar groot in toepassingsmogelijkheden. Bodembedekker, pot- en terrasplant, snijbloem, als tafelversiering, in bloemruikers, … you name it.

Meer info

Bodembedekkende rozen

Voor lage massieven of als bodembedekking zijn de lager blijvende, wat spreidende rozen zeer geschikt. Bodembedekkende rozen dus. Ook deze uiteraard in tal van kleuren.

Meer info

Botanische of wilde rozen

Back to nature! Veel dichter bij de (oer)natuur kan je niet komen. Dit zijn de rozen die eeuwen geleden zomaar, spontaan in de natuur zijn ontstaan. En wat een prachtige rozenbottels vormen deze soorten.

Meer info

Engelse of David Austin rozen

De Rolls Royce onder de rozen. Deze hebben alles wat een roos moet hebben; grootbloemig, geurend, veelal pastelkleurig, zeer lang doorbloeiend en vooral gevuldbloemig. Het lijken wel pioenen. Werkelijk top!

Meer info