Vooraleer te antwoorden op de vraag ‘wanneer en hoe haagbeuk planten ?’ wil ik eerst even meegeven dat er een verschil is tussen haagbeuk en (groene of rode) beuk.

Wanneer u haagbeuk of beuk gaat kopen is het wel degelijk belangrijk deze verschillen te kennen zodat u het gewenste doel bereikt met de uiteindelijk gekozen haagplant.

Haagbeuk en beuk zijn veel gebruikte haagplanten, lijken sterk op elkaar maar hebben toch ook belangrijke verschillen. Hierdoor bestaat er veel verwarring en weet men vaak niet goed welke soort men nu best gaat aanplanten in de tuin.

De verschillen kunnen echter wel van belang zijn en doorslaggevend bij uw uiteindelijke keuze. U wil immers toch de juiste soort op de juiste standplaats aanplanten veronderstel ik.

Raakt u er echter niet goed uit, neem dan gerust contact met ons op. Ik help u dan zeker verder zodat u zonder twijfel meteen de juiste haagplant in uw tuin kan aanplanten.

Verschil tussen haagbeuk en beukenhaag?

Naamgeving

In de Nederlandse taal is veel verwarring tussen beuk en haagbeuk. Ontelbare keren heb ik mensen die een haag willen aanplanten reeds uitgelegd hoe dat komt. De schuldige is eigenlijk gewoon de Nederlandse naamkeuze haagbeuk.

De juiste Latijnse naam voor haagbeuk is eigenlijk Carpinus (of Carpinus betulus) en de juiste naam voor beuk is Fagus (of Fagus sylvatica). Bij beuk heb je dan nog het onderscheid tussen groene beuk (Fagus sylvatica) en rode beuk (Fagus sylvatica Atropurpurea of Fagus sylvatica Atropunicea).

Bij gebruik van de Latijnse namen is er dus eigenlijk geen verwarring maar in het Nederlands is een vergissing al gauw gemaakt. Is het nu haagbeuk of beukenhaag? Wel eigenlijk plant u een beukenhaag wanneer u kiest voor een van de soorten Fagus en plant u een haagbeukhaag wanneer u kiest voor de Carpinus. Simpel toch?

Dichtheid

Voor de meeste mensen is het voornaamste verschil tussen beuk en haagbeuk de mate waarin de bladeren in de herfst- en winterperiode aan de plant blijven hangen.

Bij beide soorten worden de bladeren in de herfst geleidelijk aan bruin.

Bij beuk (zowel de groene als de rode beuk) blijven deze bruin geworden bladeren gedurende de volledige winter aan de plant hangen.

Vanaf half à eind april zullen de oude bladeren geleidelijk afvallen. Vanaf eind april/begin mei zullen tevens ook de nieuwe bladeren aan de plant verschijnen. Bij groene beuk zullen deze uiteraard groen kleuren en bij rode beuk zullen deze eerst wat groenig uitlopen om dan meteen naar bordeauxrood te verkleuren.

Bij haagbeuk zal een gedeelte van het blad reeds beginnen afvallen in de herfst. Toch blijven er vaak op bepaalde plaatsen nog heel wat bladeren aan de plant hangen.

Vanaf eind maart reeds verschijnt het nieuwe blad. Dit is dus ongeveer een maand vroeger dan bij beuk.

Samengevat kan men dus stellen dat je met beuk minder tot zelfs geen doorkijk hebt en bijgevolg meer privacy creëert in de herfst- en winterperiode. Met haagbeuk heeft u dan weer in de lente een maand vroeger privacy omdat deze beukensoort veel sneller nieuw blad vormt in de lente en bijgevolg sneller opnieuw is dichtgegroeid.

Standplaats

Naast het verschil in dichtheid van de haag in de winterperiode is er nog een belangrijk aandachtspunt.
Haagbeuk is een betere keuze wanneer uw grond wat vochtiger is. Op drogere gronden kan je zowel haagbeuk als beuk aanplanten. Beuk (Fagus dus) houdt echter niet van te natte voeten.

Wanneer haagbeuk en beuk aanplanten?

Dat is eenvoudig. Hier op deze website deed ik in andere artikels al uitvoerig een beschrijving van welke planten je wanneer kan planten.
Je vind de links naar deze extra interessante artikels hieronder:

Beuk en haagbeuk worden vooral aangeplant doorlopend vanaf eind oktober tot eind maart (soms ook nog begin april, afhankelijk van de weersomstandigheden). Zolang de bodem niet bevroren is kan je deze haagplanten met blote wortel doorlopend aanplanten.

Veel mensen denken dat het te koud of te nat is in de herfst en winter om (haag)planten in hun tuin aan te planten. Niets is echter minder waar, het is dan immers de beste periode om planten met blote wortel of met kluit aan te gaan planten. Dit komt omdat de planten zelf zich dan in rustfase bevinden. In die fase kunnen de planten dan met het minste risico verplant worden.

Meer nog de maand november is de allerbeste maand om dit aanplantklusje uit te voeren.

Misschien is het wat kouder of natter in de herfst of winter en is het bijgevolg voor de persoon die gaat planten minder ideaal weer. Voor uw planten echter is het dan wel degelijk het moment. In de lente wordt u daar steevast voor beloont wanneer de planten opnieuw mooie nieuwe knoppen en bladeren gaan aanmaken.

Beuk en haagbeuk zijn immers sterk winterhard. Trek dus je laarzen en regenvest aan en ga die tuin in om de geplande plantwerkjes dan zeker uit te voeren.

Wie echter in november of zo geen tijd heeft gehad kan dus zeker en vast ook nog na nieuwjaar tot en met eind maart beuk, haagbeuk maar ook tal van andere haagplanten aanplanten.

Is het er in deze periode werkelijk niet van gekomen dan kan je ook nog opteren om in pot gekweekte planten aan te planten. Deze kan je immers het ganse jaar rond aanplanten.

Uiteraard niet vergeten om tijdig en ruim voldoende water te geven zodat uw (haag)planten goed inwortelen en uitlopen. Voldoende en tijdig water geven is immers steeds vereiste nummer één om een goed eindresultaat te bekomen.

De bodem

Twijfel je aan de kwaliteit van je bodem dan kan het raadzaam zijn de grond wat te verbeteren met turf of bodemverbeteraar. Meer info over de mogelijkheden om uw bodem te verbeteren vindt u hier.

Vanaf de lente is het ook raadzaam je haagplanten voeding mee te geven. Strooi daartoe 2 of 3 keer per jaar wat organische meststof tussen je haagplanten. Let er wel op dat je steeds twee tot drie maanden tussen iedere voedingsbeurt laat.

Door organische voeding mee te geven zorg je ervoor dat uw haagplanten een mooie bladkleur zullen hebben maar tevens ook sneller en beter dichtgroeien. Daarnaast vermijd u ook gebrekziekten (door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen in de bodem). Een tekort aan bv. het voedingselement ijzer zal zorgen voor bladvergeling en mogelijks zelfs bladval bij uw planten. Zulke zaken zijn dus eenvoudig te verhelpen door twee tot drie keer op een groeiseizoen wat voeding uit te strooien.

Vergelijk dit met gazon. Wordt het gras van je gazon voorzien van voeding dan krijg je ook een mooi groene kleur. Krijgt deze nooit voeding dan zal het gazon vergelen en ongelijk groeien. Tevens is hij dan ook vatbaarder voor ziekten. Zo is het ook met je haagplanten, met dat verschil echter dat je minder snel een eventueel probleem (door een of andere gebrekziekte) zal opmerken en het bijgevolg ook moeilijker is om een snelle oplossing te hebben. Beter voorkomen dan genezen dus.

Hoe planten?

Vaak is de gemakkelijkste manier een sleuf uitgraven van ongeveer een spade diep (30cm).
De diepte is wel wat afhankelijk van de hoogte van het wortelgestel.

Normaal worden 4 à 6 planten per lopende meter gezet. Dit is dan weer afhankelijk van hoe goed en hoe snel u de haag wenst dicht te hebben.

Zet de planten in de plantsleuf en vul aan met de aarde (die je eventueel vermengde met bodemverbeteraar of turf ter verbetering van je tuinaarde). Geef daarna zeer overvloedig water. De plantsleuf mag echt goed modderig nat gemaakt worden.

Voilà, een beukenhaag of een haagbeukhaag? Het heeft voor u geen geheimen meer.

Ik zou zeggen:
“trek je laarzen aan, dan is het planten zo gedaan”

Wenst u meer info? Aarzel dan niet om ons te mailen of bellen.

#groene beuk #beuk #rode beuk #haagbeuk #haagplanten #groene haagbeuk #beukenhaag.