In onze vorige post hadden we het erover hoe u aan de hand van een aantal vragen uw haag kan kiezen.

In deel 2 geef ik u tips mee over hoe je best jouw haag plant, verzorgt en snoeit.

Hoe plant ik mijn haag?

Met een spade en een schop zou ik zeggen . Grapje uiteraard.
  • Voor haagplanten met blote wortel wordt doorgaans een sleuf van ongeveer een spade diep en breed uitgegraven. Indien nodig vermengt u de uitgegraven grond met bodemverbeteraar en/of koemestkorrels (bij twijfel vraag ons gerust om info betreffende het al dan niet nodig zijn van het gebruik van bodemverbeteraars).
  • Ook voor haagplanten in kluit of pot kan een sleuf worden uitgegraven maar hiervoor worden dikwijls ook gewoon plantputten uitgegraven. Maak dan iedere put iets dieper en breder dan de kluit of pot. Zo kan ook hier eventueel bodemverbeteraar ingemengd worden en zullen de haagplanten in goed losgemaakte grond kunnen inwortelen.
Veel haagplanten met blote wortel worden aan een constructie van palen en steundraden gezet. Dit is zeker nodig voor de wat hogere hagen. Plaats ongeveer iedere 4 à 5m een paal in de grond en bevestig op 40 à 50cm boven de bodem een eerste steundraad (een tweede plaats je opnieuw 40 à 50cm hoger). Meestal zullen twee tot drie steundraden voldoende zijn. Met elastisch bindgaren kan je nu de haagplanten vastmaken aan de steundraden. Uw haagplanten zijn nu niet meer windgevoelig en kunnen snel en gemakkelijk ‘aanslaan’ (= inwortelen).
Belangrijk ook is het tijdig en voldoende water geven van uw haagplanten gedurende de eerste 9 maanden na aanplanten. Dit zal uiteraard wat afhankelijk zijn van de weersomstandigheden en van het exacte planttijdstip maar ervaring leert dat heel wat mensen hun pas aangeplante haag uiteindelijk zien verdorren en afsterven omdat ze te weinig en te onregelmatig water geven. Hou de grond dus steeds licht vochtig en bedenk dat het onvoldoende is als enkel de bovenste centimeters grond vochtig liggen. Het water dient uiteraard tot bij de wortels te geraken anders zal de haag alsnog verdorren. Geef dus voldoende lang water.
Tip: zorg voor een geultje aan de stammen zodat het door u gegeven water en het regenwater mooi in die geul wat blijven staan. Zo kan het water rustig tot diep in de grond wegtrekken.

Hoe verzorg ik mijn haag?

Verzorgen is bij hagen beperkt tot snoeien en indien nodig wat ziektebestrijding.
Snoei uw haag reeds het eerste jaar van aanplanten aan de zijkanten. Wil u een smalle haag dan is het vanaf het eerste jaar belangrijk ze goed smal te snoeien. In de hoogte snoeit u pas wanneer de juiste hoogte bereikt werd. Vanaf dan snoeit u dus én de bovenkant én de zijkanten.
Er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo snoeit u een ligustrumhaag best wel al eens in de hoogte af nog voor de eindhoogte bereikt werd. Dit mag zelfs (en verdient de voorkeur) al meteen bij het aanplanten gebeuren.
De meeste hagen worden 1 tot 3 keer per jaar gesnoeid. Meestal zal dit echter 2 keer zijn, eens in juni en eens in september.

Hoe snoei ik mijn haag?

In het stukje hierboven treft u al wat snoei-info maar een haag snoeit u altijd met goed scherp snoeimateriaal. Hoe scherper uw snoeischaar hoe gemakkelijker de job geklaard wordt. Snoeien doet u met wat u maar wil van gereedschap (elektrische snoeisnaar, snoeischaar met benzinemotor, handmatige heggeschaar) zolang dit maar goed scherp is. Voor dikkere takken heeft u soms ook wel eens een takkenschaar nodig en wanneer u een volwassen haag eens drastisch wil inkorten zal een kettingzaag zelfs geen overbodige luxe zijn.
Wanneer het kan snoeit u de haag ook best wat conisch (= onderaan wat breder dan bovenaan). Zo blijft de haag ook onderin mooi vol doordat er voldoende licht aan de onderkant van de haag zal komen.
Takkenscharen

Takkenscharen

Kwalitatieve snoeischaar (Felco)

Kwalitatieve snoeischaar (Felco)

Kwalitatief en professioneel snoeigereedschap nodig?

Bent u op zoek naar degelijk professioneel snoeigereedschap? Bekijk dan zeker ons assortiment!

Tot slot misschien ook nog dit:

Een haag plaatsen dient steeds aan de wettelijke voorschriften te gebeuren. Om absoluut zeker te zijn doet u dus best navraag op uw gemeente wat de geldende plaatsingsvoorschriften zijn. Plaatst u echter een haag samen met uw buren dan mag deze gewoon op de scheidingsgrens staan. Plaats u een haag op uw eigen perceel dan zet u deze best op minimaal 50cm van de perceelsgrens. Iets verderaf (bv. 70cm) is, indien mogelijk, nog beter want dan zal het opruimen van het snoeisel nog vlotter kunnen gebeuren.
Weet ook dat een haag rond een tuin voor afscherming en privacy zorgt maar dat hagen binnenin een tuin voor structuur en prachtige effecten kan zorgen. Met hagen binnenin een tuin kan je immers tuinkamers creëren, windstille en beschutte zithoekjes maken, moestuintjes afbakenen en zoveel meer. De mogelijkheden zijn grenzeloos.

 

Hagen zijn dan ook  echt een meerwaarde voor iedere tuin. 

 

Veel succes met uw haag!