Wist je dat het van belang kan zijn om planten zeer kort in te snoeien?

Een 2 tal maandjes terug bespraken we enkele nuttige en interessante snoeitips voor de tuin, waaronder het snoeien van hortensia’s.

Veel mensen durven hun planten niet of alvast niet voldoende kort in te snoeien. Toch kan kort of laag snoeien uw planten compacter en voller laten uitgroeien.

Er zijn echter wel enkele voorwaarden. Wie zijn planten kort wil insnoeien dient dit ieder jaar te doen en dient best hiermee te starten reeds vanaf het eerste jaar.
Op die manier verplicht je uw plant kort boven de grond te gaan uitschieten zodat zijn nieuwe vertakkingen laag zitten en de struik van onderuit voller maakt.

!Opgelet: Deze methode mag je niet zomaar op gelijk welke plantensoort gaan toepassen. Er zijn ook tal van planten die deze korte snoei niet goed zullen verdragen.

Alvast bij lavendel en bepaalde hortensiasoorten kan u dit wel doen. Het kan perfect bij de schapenkophortensia’s (Hydrangea paniciulata) en bij de hortensia Annabelle (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’). Ook bij de hortensia’s uit de macrophylla-groep kan dit perfekt maar bij deze groep bestaat het gevaar dat u bij te laat snoeien geen bloemen zal hebben het daaropvolgende jaar.

Op de foto’s ziet u de impact van laag en hoog snoeien op de Hydrangea paniculata ‘Pinky Winky’.

Ter info:

  • Deze plant werd gesnoeid op 9 maart. Ik snoeide de volledige plant laag op ongeveer 15 à 20cm boven de grond, behalve 1 tak die ik ongemoeid liet.
  • Op de foto’s van 11 mei zie je duidelijk dat de hortensia al mooi vol is uitgelopen. Toch zie je dat op de linkse (ongesnoeide) tak de nieuwe bladeren enkel helemaal bovenaan de tak uitschieten en niet meer onderaan.
  • Op de foto van 6 juni zie je dat de plant al flink is gegroeid en ook de nieuwe scheuten op de ongesnoeide tak zijn al flink bijgegroeid. Nog steeds is er op het stengelstuk onderaan geen nieuwe groei te bespeuren.

Conclusie: een plant zal sneller ‘verhouten’ zoals we dat noemen wanneer ze niet of eerder hoog in de struik wordt gesnoeid.

9 Maart Snoeien Hortensia Groengeert

9 Maart Snoeimoment waarbij 1 tak niet gesnoeid wordt

11 Mei Snoeien Hortensia Groengeert

11 Mei Ongesnoeide tak heeft geen begroeiing onderaan

6 Juni Snoeien Hortensia Groengeert

6 Juni Flink gegroeid maar nog steeds geen nieuwe scheuten

Voilà, dit wistjedatje weet je dan ook alweer.