Juni, dát is de maand! Niet alleen begint de zomer in deze maand, valt de langste dag van het jaar in deze maand maar bovenal bloeit de lavendel op z’n mooist in deze maand.

Lavendel start z’n bloei doorgaans eind mei. Dit jaar was dit iets vroeger, zo rond half mei. De voorbije zachte winter en lente is daar niet vreemd aan. Hoe dan ook ergens in mei komen de bloemknoppen te voorschijn op uw en mijn lavendelplanten. Eerst zijn deze knoppen gesloten, wat later worden ze ‘kleurtonend’ zoals dat heet. Heel miniem begin je dan de kleur te zien van de prille bloemetjes. Maar sommige lavendelcultivars zijn echte grapjassen. Ze nemen ons al eens graag in de maling. Zo zal de cultivar ‘Edelweis’ ons doen geloven dat zijn bloemkleur paars is. Niets is echter minder waar. Je merkt enkel wat paars in de kleurtonende fase. Eens de bloemetjes ontluiken blijken ze zuiver wit te zijn.

Goed, terug naar juni. In deze maand komen of zijn reeds tal van bloemen op hun best. Ik denk dan aan bv. bepaalde rozen (‘Schneewittchen’, ‘Xanthippe’, ‘Archimedes’,  …) en hortensia’s (vooral dan de macrophylla cultivars) maar ook vaste planten zoals Verbena bonariensis en tal van tuingeraniumsoorten. Maar voor mij, hoe kan het ook anders, is de absolute topper lavendel. De kleurtonende fase is in juni intussen overgegaan tot volle bloeifase. Eerst met volledig gesloten bloemknoppen, niet veel later met volle open bloemen. Het is vanaf dan dat je ook tal van bezoekers mag verwachten. Vlinders, hommels en bijen zullen niet ontbreken. Het gezoem van deze laatste twee kan soms zo rustgevend zijn.

Geranium hybride 'Azure Rush'

Geranium hybride ‘Azure Rush’

Lavandula angustifolia 'Hidcote'

Lavandula angustifolia ‘Hidcote’

Verbena bonariensis

Verbena bonariensis

Ik zou zeggen, geniet niet enkel van het moment wanneer lavendel in volle bloei staat maar kijk tevens ook eens in detail naar uw planten. Zo zal je het verbloeiproces van o.m. lavendel ten volle opmerken. Knopvorming, kleurtonende fase, gesloten bloemknop en open bloemknop (= volle bloei) – je zal merken dat in elk van deze fasen tal van bloemen en uiteraard ook lavendel zo mooi zijn. Door in detail naar bloemen te kijken vervroeg en verleng je voor jezelf eigenlijk de bloeiperiode. Van het prille begin tot eind kan lavendel zo wel 12 weken of langer bloeien.

Naast de bloei is er ook nog de geur. Een tweede troef die lavendel in zijn arsenaal heeft. Wanneer je het blad van lavendel af en toe eens vast neemt om het lichtjes wat te kneuzen of erover te wrijven zal je versteld staan hoe intens de geur is die dan vrijkomt. Wrijf met je vingers over het lavendelblad en de geur blijft gegarandeerd zelfs ‘kleven’ aan je vingers.

Geniet ervan!