Een veel gestelde vraag op mijn kwekerij is hoe en wanneer je lavendel dient te planten. Ik kan u alvast geruststellen want moeilijk is dit klusje zeker niet.

Wanneer lavendel planten?

Wanneer lavendel planten is zeer eenvoudig. Je kan dit nl. jaarrond doen.
Onze lavendelplanten zijn allemaal in pot gekweekt en dus kan je deze, net als quasi alle andere in pot gekweekte tuinplanten, jaarrond planten. Een ideale periode om deze mooi en lang bloeiende heestertjes te planten is echter het voorjaar. De maanden maart tot juni zijn wat dat betreft zeer geschikt. De grond begint dan ‘lentegewijs’ op te warmen waardoor de planten snel zullen inwortelen en aan het groeien gaan.
Wil u echter in de zomermaanden lavendel aanplanten dan is dit uiteraard ook geen enkel probleem. Wel zal je ze dan (tot wanneer ze goed in de groei zijn) af en toe eens moeten water geven bij droge perioden.
Naarmate de herfst terug in het land komt worden de zeer warme perioden steeds schaarser en kan je opnieuw lavendel aanplanten zonder dat u ze regelmatig water dient te geven. In de herfst en winterperiode is het in ons belgenlandje doorgaans zo al nat genoeg.

Hoe en waar lavendel planten?

Hoe lavendel planten is eigenlijk ook niet echt moeilijk. Je dient gewoon te kijken naar de natuurlijke groeiomstandigheden van deze geurende en zuiderse plant. Hola, schreef ik daarnet ‘zuiderse plant’? Inderdaad, dit zegt al veel. Lavendel doet het dan ook goed op zonnige, drogere plaatsen. De grond mag zelfs zanderig zijn want een goede drainage stelt lavendel zeker op prijs.
Heeft u wat zwaardere leem- of kleigrond, ook dan kan u lavendel aanplanten. Wel zou ik dan aanraden uw grond wat te doormengen met bodemverbeteraar en lavasteentjes. De bodemverbeteraar zal zorgen voor een betere structuur van uw grond en de lavasteentjes zullen uw bodem permanent luchtiger maken.
Wat zon betreft is volle zon de meest ideale standplaats maar ook half-schaduw is geen enkel probleem. Zelfs in overwegend schaduwrijke plaatsen zal lavendel nog groeien en bloeien maar de planten zullen wel minder compact uitgroeien en toch ook iets minder bloeirijk zijn. Indien je dus de standplaats kan kiezen ga dan voor zo zonnig mogelijk.

Hoe lavendel bemesten?

Hoe lavendel bemesten is dan weer nog eenvoudiger. Het antwoord hier is NIET! Inderdaad, lavendel in de volle grond aangeplant dient u geen meststof te geven. Kan het nog eenvoudiger? Lavendel groeit in de natuur trouwens ook op een arme grond, weinig tot niet bemest dus.
Wel zal lavendel niet goed groeien wanneer deze in zure grond staat aangeplant. Zure grond is ideaal voor planten zoals o.m. Rhododendron, heide, coniferen en hortensia. Voor lavendel echter is dit uit den boze. Daarom is het steeds aan te raden om bij het planten flink wat kalk door uw grond te mengen. De kalk gaat de zuurtegraad van uw bodem verlagen waardoor lavendel enerzijds goed en mooi zal groeien en anderzijds ook goed zal afharden naar de winter toe.
Ideaal is dan ook om in het voor- of najaar, jaarlijks een strooibeurt uit te voeren met kalk. Dit kan met de kalk die u gebruikt voor bv. het gazon (zeewierkalk, gekorrelde kalk, magnesiumkalk, …) of de moestuin. Vanzelfsprekend kan u deze kalkmeststoffen bij Groengeert bekomen maar voor het bekalken van lavendel gebruiken wij nog het liefst biologische coccolietenkalk. Deze soort kalk ontzuurt uiteraard de bodem, maakt de planten sterker, verbetert de bodemstructuur en het bodemleven maar is vooral sneller opneembaar voor de plant en laat de opname van andere voedingstoffen gemakkelijker toe dan gewone kalk.

Kort samengevat

Kort samengevat kan je dus zeggen dat
  • lavendel jaarrond kan aangeplant worden,
  • en best op een zonnige, drogere en goed drainerende standplaats staat.
  • Voeding dient u ze niet te geven, enkel kalk hebben ze absoluut nodig gezien lavendel niet op zure grond groeit.

 

Meer informatie en onze lavendel variëteiten kan u ook terug vinden op onze lavendel pagina op deze website.

 

Misschien toch nog één puntje: Wenst u lavendel in terraspotten of bloembakken te planten dan kan dat zeker ook. In dit geval dient u ze wel één of tweemaal per jaar wat organische meststof te geven. In potten kunnen ze anders op de duur te arm komen te staan waardoor ze niet meer mooi groeien en bloeien. Vergeet ze uiteraard ook niet regelmatig wat water te geven wanneer u ze in potten houdt.
Ik zou zeggen;
BRENG DE PROVENCE IN UW TUIN EN VEEL PLEZIER MET UW ZUIDERS LAVENDELPLANTEN.