In onze nieuwsbrief van Maart hadden we het over een aantal interessante snoeitips voor in de tuin. Welbepaald over het snoeien van siergrassen en hortensia’s.

Aangezien me deze tips ook nuttig lijken voor de bezoekers van onze website, wil ik ze hier toch ook wel nog eens vermelden.

Snoeien van siergrassen

Deze klus is écht eenvoudig. De siergrassen in uw tuin die in de winter bruin gekleurd blad kregen mag je gewoon tot ongeveer 10 à 15cm van de grond terugsnoeien (zie foto). Al het (goud)bruine blad is immers toch afgestorven en dus mag je dat allemaal gewoon wegsnoeien. Binnen enkele weken zullen deze grassen allemaal opnieuw beginnen uitlopen.

Dit klusje mag je ook reeds doen in de periode december – februari maar wachten tot maart is enerzijds wachten op leuke zonnige dagen (wat plezanter is om de klus te klaren) en anderzijds ook het siergras de kans geven om met zijn goudbruin geworden blad quasi de volledige winter te pronken.

Snoeien Siergrassen

Snoeien Siergrassen

Siergrassen die niet goudbruin worden in de winter maar gewoon groenblijvend zijn hoef je zelfs helemaal niet te snoeien (nog makkelijker dus). Indien ze nog mooi staan kan je je beperken tot het wegnemen van wat dor geworden blad aan de onderzijde van de planten. Zien ze er toch niet zo fris meer uit, snoei ze dan ook maar gewoon in maar snoei deze groenblijvers liefst niet al te kort. Neem ongeveer een derde weg, dat is voldoende.

Siergrassen

Meer informatie over siergrassen en de verschillende soorten siergrassen kan u hier terugvinden.

Snoeien van bepaalde hortensia’s

Bepaalde hortensia’s, ja, dat maakt het al iets moeilijker. Toch is het ook hier eenvoudig.

Snoeien Hortensia

Snoeien Hortensia

Hortensia’s die bloeien op éénjarige takken die mag je nu tot ongeveer 30cm van de grond terugsnoeien. Gewoon eenvoudig, alle takken wegsnoeien. Ikzelf snoei zelfs nog korter zoals je kan zien op de foto’s maar dit kan enkel wanneer je ieder jaar vrij kort gaat snoeien.. De bekendste soorten die zo mogen gesnoeid worden zijn Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ (met de grote, witte, bolvormige bloemen) en alle paniculata-cultivars zoals ‘Limelight’, ‘Pinky Winky’, ‘Bobo’ ‘Wim’s Red’ en ‘Vanille Fraise’.

Er zijn natuurlijk ook nog de blauw- of rozebloeiende hortensia’s met bolvormige of schermvormige bloemen (en om het nog wat moeilijker te maken zijn er ook wit bloeiende soorten). Deze mag je echter niet heel diep insnoeien. Beperk je bij deze macrophylla-soorten, die bloeien op overjaars hout, tot enkel het wegsnoeien van de uitgebloeide bloemen.

En hé, deze mag je ook gewoon helemaal met rust laten. Niet snoeien dus. Kan het nog gemakkelijker?

Hortensia's

Meer informatie over hortensia's en de verschillende soorten hortensia's kan u hier terugvinden.

Vergeet het niet

• Nog tot eind maart à half april kan je alle bomen en haagplanten met blote wortel aanplanten.

• Nog tot eind mei kan je (bijna) alle bomen en haagplanten met kluit aanplanten.

• En jaarrond kan je alle bomen en haagplanten (alsook alle andere planten zoals o.m. lavendel, klimop, maagdenpalm, enz.) die in pot opgekweekt zijn aanplanten.

Met deze laatste drie zinnen hoeft u nooit meer stress of schrik te hebben om in een verkeerde periode een aanplanting te doen.

Trouwens, het is lente, gooi sowieso die stress maar overboord.