Herfstanemonen. Schitterende planten zijn dit. Ze brengen kleur in de nazomer- en herfstborder. Ze zijn te bekomen in lagere en hogere variëteiten. Er zijn cultivars die 50 à 70cm hoog worden, er zijn er die ongeveer 100 à 120cm halen maar er zijn er ook die zelfs 150cm hoogte bereiken.
Herfstanemonen, ook wel Japanse anemonen genaamd, zijn er in witte en roze bloemkleuren. Maar dit is niet alles. Ze vormen door hun mooie, donkergroene bladeren een goed dicht gewas zodat onkruid weinig kans krijgt. Ze vallen op in de border doordat de bloemen op lange stelen staan die flink boven het gewas uitkomen. Niet enkel de bloem is mooi, ook de gesloten bloemknoppen zijn dat al, het lijken wel fluwelen bolletjes.
Qua standplaats zijn ze ook al niet echt kieskeurig want ze doen het goed in zon of halfschaduw. Daarenboven bloeien ze lang (vanaf augustus tot eind oktober wat toch ongeveer 2 tot 3 maanden is) en sierlijk, dit met enkelvoudige of half gevulde bloemen. Tot slot zijn het ook nog prima snijbloemen voor op de vaas.
Anemone 'Andrea Atkinson'

Anemone ‘Andrea Atkinson’

Anemone hupehensis 'Little Princess'

Anemone hupehensis ‘Little Princess’

De meest gekende cultivar is Anemone hupehensis ‘Honorine Jobert’. Dit is alvast een sterke, hoge witte. met rijke bloei. ‘September Charm’ is dan weer een prachtige roze cultivar. In tegenstelling tot ‘Honorine Jobert’ die ongeveer 150cm wordt zal ‘September Charm’ eerder 70cm hoog worden. Naast deze twee zijn er nog tal van andere cultivars.

Anemone 'Wild Swan'

Anemone ‘Wild Swan’

Ook ‘Wild Swan‘ is hier zeker het vermelden waard. Deze lage, compacte schone bloeit met enkelvoudige, witte bloemen met geel oog (gevormd door de meeldraden). Daarenboven is de gesloten bloemknop blauwpaars. ‘Wild Swan’ wordt maar 50/60cm hoog en de bloemen staan mooi opgericht, maar haar echte troef is toch wel haar bloeiperiode. ‘Wild Swan’ bloeit maar liefst vanaf mei tot oktober!! Een doorbloeier noem ik dat.

Plant je ze in groep voor het bekomen van een enorm massaal bloei-effect of plant ze in kleinere groepjes in gemengde borders, opvallen zullen ze zeker.
Wil je deze mooie herfstbloeiers in uw tuin? Vraag er ons gerust naar, wij kunnen u zeker verder helpen.
Veel plant- en tuinplezier en groene groeten,
Geert