Deze maand (mei 2014) mocht ik een mooi Buxus-project afwerken. Het betrof het inplanten en leveren van 100 Buxusbollen in strakke, zwarte terraspotten. Deze buxusbollen moeten dienen om te Antwerpen, winkelstraten mee op te fleuren. Zo komen deze mooie terraspotten met strak geschoren buxusbollen langs heel wat winkelingangen te staan.
Een vraag die uiteraard gesteld werd was hoe je het best Buxus gaat verzorgen. Je wil ze toch jaarrond mooi donkergroen en groeikrachtig houden, niet?
Vele buxusbezitters worstelen met deze vraag maar eigenlijk is dit heel eenvoudig. Geef uw buxussen alles en tijdig. Voilà, eenvoudiger als dit kan ik het niet omschrijven. Rest ons enkel nog de vragen wat is alles en wat is tijdig te beantwoorden?
Vooraleer ik echter deze vragen ga beantwoorden wil ik graag nog even opmerken dat de Buxusbollen voor het project te Antwerpen onderaan de terraspotten voorzien werden van drie bodemgaten en een laagje (4 à 5cm) lavasteentjes. Dit dient om een goede ontwatering (drainage) van de potgrond te bekomen. Want bij dit begint de verzorging al; zorg steeds voor bodemgaten in uw terraspotten en voor een goede ontwatering. Anders staan de wortels te nat en zullen ze afsterven met de dood van de volledige (buxus)plant tot gevolg.
Maar goed, de vragen. Wat is alles en wat is tijdig dan?
Alles?
Buxus is een veelvraat. Ze hebben net als alle andere planten nood aan water en voeding, maar ook kalk stellen ze op prijs.
Zowel buxussen in pot als in volle grond geplant dien je regelmatig water te geven. Buxus in uw tuin aangeplant zal natuurlijk met het water van de regen voldoende hebben. Enkel op zeer droge plaatsen in uw tuin en ook na het aanplanten zal u extra water dienen bij te geven.
Als voeding prefereer ik een goede, kwalitatieve organische, samengestelde meststof. Bij ons op de kwekerij werken wij hiervoor met het kwaliteitsmerk Orgal. Organische meststof omdat dit beter is voor het milieu en samengestelde meststof omdat je dan ineens alle noodzakelijke voedingselementen aan uw Buxus zal meegeven. Het kan maar zo gemakkelijk zijn, niet?
Tot slot stelt Buxus ook een kalkrijke grond op prijs. Op een te zure bodem zal Buxus niet goed willen groeien. Wij geven onze buxusplanten steeds “Israsam” magnesiumkalk. Ook hier slaan we twee vliegen in één klap; we geven kalk om de zuurgraad van de bodem op peil te houden en we geven ineens ook magnesium mee wat de donkergroene kleur van de buxusbladeren zal bevorderen en tevens ook uw planten beter zal afharden.
Tijdig?
Jazeker, buxus is een veelvraat en heeft dus al de bovenstaande zaken nodig. Overdrijven is echter uit den boze. Zo geef je kalk slechts eenmaal per jaar (in het voorjaar of in het najaar). Bij het aanplanten mag je wel steeds een extra kalkgift in de grond mengen om uw planten meteen een goede start te geven.
Water geef je regelmatig. Minimaal 1 keer tot 3 keer per week zal Buxus in pot water dienen te krijgen. Vooral Buxus in potten staan vaak veel te droog. Hoe kleiner uw(terras)pot, hoe vaker u dient water te geven gezien de potgrond sneller uitdroogt.
Noot: het is eenvoudiger de potgrond in uw terraspotten licht vochtig te houden dan deze na volledige uitdroging terug vochtig of nat te krijgen. Volledig uitgedroogde grond houdt water moeilijk vast waardoor het meeste water dat u geeft verloren zal lopen.
Voeding is een ander paar mouwen. Veel zal afhangen van welke voeding u gebruikt. Werkt u met vloeibare voeding dan dient u bij iedere watergift deze vloeibare meststof mee te doseren. Dit is een goede methode voor Buxus in pot maar minder geschikt voor vollegrondplanten. Werkt u met een samengestelde organische meststof (in korrel- of kruimelvorm) zoals wij dat op onze kwekerij ook doen dan zal u best 2 tot 3 maal per jaar wat van deze meststof aanstrooien. Gezien de meststof van Orgal 2 à 3 maanden zal werken strooit u bij voorkeur wat voeding in maart, juni en augustus. Zo hebben uw planten het gehele groeiseizoen voldoende en alle voedingstoffen ter beschikking voor een gezonde en krachtige groei. De bij Groengeert te bekomen organische meststof en kalk kan u zowel gebruiken voor uw planten in pot als in de volle grond. Ook de lavasteentjes (ter ontwatering) zijn bij ons te bekomen.
Oh ja …, en hoe zit het met snoeien van Buxus?
Wel, snoei uw buxussen in de periode mei t.e.m. september. U mag ze zoveel snoeien als u wil, zo blijven ze steeds mooi in vorm. Snoei ze wel best nooit in de volle, hevige zon. Gewone, lichtzonnige dagen of bewolkte dagen zijn ideaal en ook de ’s morgens en ’s avonds kan je met een gerust hart snoeien. Snoei je toch in de volle zon dan zal uw Buxus niet afsterven maar hij zal wel lange tijd verbrandingsverschijnselen (lees: bruine blaadje) vertonen op het doorgesnoeide blad.
Velen vragen ook met welke schaar je Buxus dient te snoeien. Met een scherpe schaar! Het type schaar speelt minder een rol zolang uw schaar maar scherp is. Zo maak je steeds gave snijwonden wat opnieuw minder verbrandingsverschijnselen geeft.
Voilà, geniet van uw mooie buxusplanten zou ik zeggen.