Hagen anders bekeken:
De laatste jaren zijn de beukenhagen en haagbeukhagen samen met taxus veruit de populairste hagen. Wie eens iets anders wil kan dus goede alternatieven vinden in de bovenbeschreven haagplanten zoals ligustrum, Photinia, meidoorn of veldesdoorn. Nog specialer is kiezen voor een gemengde haag in welke je verschillende haagplanten kan combineren (bv. Photinia Red Robin met laurierkers of haagbeuk met veldesdoorn, enz.).
Voor mensen met voldoende ruimte kunnen dubbele (strakke) hagen, al dan niet bestaande uit twee verschillende haagsoorten, prachtig en modern zijn. Zeker wanneer gekozen wordt om de beide hagen op een verschillende hoogte te snoeien. De buitenste haag kan lager gehouden worden dan de binnenste (of omgekeerd uiteraard) zodat je een mooi hoogteverschil bekomt. Zo zou je de buitenste haag kunnen snoeien op 130cm en de binnenste op 180cm wat een mooi uitzicht langs de straatkant oplevert. Doe je het omgekeerd dan heb je een mooi zicht vanuit de tuin. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld rode beuk als lagere haag en groene beuk als hogere haag. Uiteraard kunnen quasi alle andere combinaties ook.
U ziet het hagen hoeven niet steeds gewoontjes of saai te zijn, integendeel, je kan er alle kanten mee uit. Vraag gerust naar de mogelijkheden want ook naar haagplantenkeuze toe is er heel wat meer mogelijk dan wat u hier momenteel op onze site reeds kan vinden. Ik denk dan o.m. aan een informele rhododendronhaag, blauwgrijze, groene of goudgele coniferenhagen, een winter bloeiende viburnumhaag, een rijkbloeiende (boeren)hortensia- of hydrangeahaag (als u de ruimte heeft uiteraard want deze zal net als een rhododendronhaag wat breder worden), een vuurdoornhaag (met veel stekels maar ook met immens veel oranjerode bessen), een hulsthaag (Ilex), een schijnhulsthaag (Osmanthus), een lekker en intens geurende haag met Choisya, een bruinrode en stekelige berberishaag (zag je vroeger vaak in boerderijtuinen), een geelgroen gespikkelde en wat gedurfde aucubahaag, enz, enz.