Perk- en struikrozen

Laat ik misschien eerst beginnen met de in onze tuinen meest voorkomende rozen. Struikrozen worden wat groter of breder dan perkrozen maar verder kan je beide vormen opdelen in grootbloemige hybriden (theehybriden) en trosrozen die ook wel polyantharozen of floribundarozen genoemd worden.

Grootbloemige hybriden bloeien doorgaans met één bloem per stengel. Soms kunnen het twee tot drie bloemen per stengel zijn maar steeds zijn ze grootbloemig. Ze zijn al dan niet geurend en intussen in quasi alle kleuren te bekomen. Er zijn doorbloeiende en éénmalig bloeiende hybriden. Enkele voorbeelden van grootbloemige hybriden zijn o.m. de donkerrode Rosa ‘Dame De Coeur’, R. ‘Prima ‘Balerina’ (roos) en de witte ‘White Symphony’ of ‘Schneewittchen’®

Trosrozen zullen steeds een massa kleinere bloemen op één stengel hebben. De bloemen vormen als het ware zeer dichte trossen. Ze zijn steeds zeer rijkbloeiend vandaar ook de naam floribunda. Er zijn éénmalig bloeiende en herbloeiende cultivars die eveneens zijn ze in tal van kleuren te bekomen. Een mooi voorbeeld van een trosroos is de populaire Rosa ‘The Fairy’ die vaak ook als bodembedekkende roos wordt gebruikt en alwaar naast roze ook witte, gele en rode varianten van bestaan. Andere polyantharozen zijn o.m. Rosa ‘Favori’ (roos), ‘Amazone’ (rood), ‘Marieken’ (koperoranje), ‘Melrose’ (roos), ‘Melflor’ (crèmewit), ‘Orange Sensation’ (oranje), de driekleurige ‘Rumba’, ‘Stromboli’ (karmijnrood), ‘Garden Princess’ (geel) en ‘Windekind’ (roos).

Nieuwere cultivars binnen de trosrozen zijn ook Rosa ‘Princess Mathilde’® die mooi rood gekleurd is, ‘André Brichet’® die wit met een vleugje roos is, de prachtig witte en rijkbloeiende Rosa ‘Xantippe’® met zijn schitterende, enkelvoudige bloemen en de zeer lang doorbloeiende cultivars ‘Rivierenhof’® (licht tot donkerroos) en ‘Jacky’s Favourite’® (lichtroos).

Rosa Redoute

Rosa Redoute

Rosa Blackberry Nip

Rosa Blackberry Nip

Rosa Rumba

Rosa Rumba

Rosa Dame De Coeur

Rosa Dame De Coeur

Rosa Rhapsody In Blue

Rosa Rhapsody In Blue

Rosa Caprice De Meilland

Rosa Caprice De Meilland

Rosa Swany

Rosa Swany

Rosa Just Joey

Rosa Just Joey

Stam- en treurrozen

Stam- en treurrozen zijn op stam gekweekte struikrozen. Met hun elegante verschijning maken ze uw border driedimensioneel. Prachtig in met buxus omrande perkjes of lage massieven.

Meer info

Klim- en liaanrozen

Klimrozen? Wat kan ik daarmee? Wel, wat dacht u van het begroeien van pergola’s en muren, het creëren van prachtige rozenbogen of als slingerplant in oude bomen?

Meer info

Bodembedekkende rozen

Voor lage massieven of als bodembedekking zijn de lager blijvende, wat spreidende rozen zeer geschikt. Bodembedekkende rozen dus. Ook deze uiteraard in tal van kleuren.

Meer info

Miniatuurrozen

Miniatuurroosjes zijn klein in hoogte en klein in bloemgrootte maar groot in toepassingsmogelijkheden. Bodembedekker, pot- en terrasplant, snijbloem, als tafelversiering, in bloemruikers, … you name it.

Meer info

Botanische of wilde rozen

Back to nature! Veel dichter bij de (oer)natuur kan je niet komen. Dit zijn de rozen die eeuwen geleden zomaar, spontaan in de natuur zijn ontstaan. En wat een prachtige rozenbottels vormen deze soorten.

Meer info

Engelse of David Austin rozen

De Rolls Royce onder de rozen. Deze hebben alles wat een roos moet hebben; grootbloemig, geurend, veelal pastelkleurig, zeer lang doorbloeiend en vooral gevuldbloemig. Het lijken wel pioenen. Werkelijk top!

Meer info