Haagplanten

Haagplanten kan u bij ons bekomen zowel in de herfst- en winterperiode als in de lente en zomer, jaarrond dus. Wanneer de planten op rust zijn (herfst en winter) is de periode ideaal om haagplanten uit volle grond aan te planten. Dit zijn dan planten in blote wortel of met kluit. Op het einde van de lente en in de zomer kan je hagen aanplanten door gebruik te maken van potgekweekte planten.

Bij Groengeert kan je een zeer uitgebreid sortiment aan haagplanten bekomen. We hebben zowel de gekende als minder gekende soorten beschikbaar.

Haagbeuk

Carpinus betulus

Carpinus betulus

De haagbeuk is een zeer goede en veel aangeplante haagplant. Loopt vroeg in het voorjaar met fris groen blad uit en heeft een bruine herfst- en winterkleur. Semi-bladverliezend.

Meer info

Groene beuk

Fagus sylvatica

Fagus sylvatica

Misschien wel de meeste aangeplante haagplant momenteel. Mooi bruinkleurig herfst- en winterblad, frisgroen in lente en zomer. Jaarrond attractieve, sterk en gezond.

Meer info

Rode beuk

Fagus atropurpurea

Fagus atropurpurea

De rode beuk is net zoals de groene beuk maar dan met prachtig bordeauxrood blad in de zomer. Hoe zonniger, hoe roder het blad. Eveneens veel aangeplant.

Meer info

Ligustrum

Ligustrum ovalifolium 'Aureum'

Ligustrum ovalifolium ‘Aureum’

Veel aangeplante, snelgroeiende en sterke haagplant met mooie ovaalronde blaadjes. Bladverliezend in winter maar bij zachte winters semi-bladhoudend.

Meer info

Taxus

Taxus baccata

Taxus baccata (blokvormen achteraan)

Eén van de populairste groenblijvende haagplanten. Zeer sterk en goed geschikt op
gewone tot wat drogere gronden.

Meer info

Buxus

Buxus sempervirens

Buxus sempervirens

Wie kent deze niet? De populairste heester in onze tuinen. Geschikt voor lage,
halfhoge en zelfs hoge haagjes of massieven. Zeer winterhard en mooi donkergroen.

Meer info

Klimop

Hedera

Hedera

Ideaal als bodembedekker, klimplant op muren en schuttingen maar vooral als haag. Wintergroen, winterhard, gemakkelijk in onderhoud en vooral goed smal te houden.

Meer info

Elaeagnus

Elaeagnus ebbingei

Elaeagnus ebbingei

Sterke en bladhoudende heester, geschikt voor hagen en massieven net als quasi alle andere haagplanten. Er zijn groene, geelbonte en grijsgroene soorten.

Meer info

Meidoorn

Crataegus monogyna

Crataegus monogyna

Meidoorn wordt minder aangeplant wegens gedoornd en niet overal toegelaten. Het gelobde blad is diep glanzend groen en de vruchtjes oranjerood. Groeit op iedere standplaats.

Meer info

Esdoorn

Acer campestre

Acer campestre

Prachtig, groenkleurig gelobd blad met gele herfstkleuring. Verdraagt goed snoei en kan op zowat iedere standplaats. Onterecht een wat vergeten haagplant. Ook Spaanse aak genoemd.

Meer info

Photinia

Photinia fraseri 'Red Robin'

Photinia fraseri ‘Red Robin’

Glansmispel wint sterk aan populariteit. Niet verwonderlijk wegens zijn snelle groei en prachtig bordeauxrood uitlopend blad. Bladhoudend. Een dwergvorm voor lage haagjes is ook beschikbaar.

Meer info

Hulst

Ilex aquifolium 'J.C. Van Tol'

Ilex aquifolium ‘J.C. Van Tol’

Sterk, bladhoudend, mooi glanzend groen of bont blad, rode bessen in najaar. Toch wordt hulst minder aangeplant. Onterecht, het stekelige blad kan een reden zijn.

Osmanthus

Osmanthus burkwoodii

Osmanthus burkwoodii

Sommige cultivars lijken sterk op hulst. Eveneens bladhoudend. Mijn favoriet: Osmanthus burkwoodii. Groen, ovaal en niet stekelig blad, geurende witte bloemen. Voor hagen en massieven.

Laurierkers

Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’

Zeer omvangrijk geslacht. De bladhoudende cultivars worden veel aangeplant als haag of massief. Glanzend groen blad wat meestal ovaalrond of smal langwerpig is.

Meer info

Haagsparren

Cupressocyparis leylandii

Cupressocyparis leylandii

Uitgebreide groep van haagplanten, allen bladhoudend. De meest aangeplante en gekende zijn de ‘leylandii’ en de Thuja atrovirens sparren. Beide snelgroeiend en glanzend groen.

Meer info

Hagen anders bekeken:

De laatste jaren zijn de beukenhagen en haagbeukhagen samen met taxus veruit de populairste hagen. Wie eens iets anders wil kan dus goede alternatieven vinden in de bovenbeschreven haagplanten zoals ligustrum, Photinia, meidoorn of veldesdoorn. Nog specialer is kiezen voor een gemengde haag in welke je verschillende haagplanten kan combineren (bv. Photinia Red Robin met laurierkers of haagbeuk met veldesdoorn, enz.).

Voor mensen met voldoende ruimte kunnen dubbele (strakke) hagen, al dan niet bestaande uit twee verschillende haagsoorten, prachtig en modern zijn. Zeker wanneer gekozen wordt om de beide hagen op een verschillende hoogte te snoeien. De buitenste haag kan lager gehouden worden dan de binnenste (of omgekeerd uiteraard) zodat je een mooi hoogteverschil bekomt. Zo zou je de buitenste haag kunnen snoeien op 130cm en de binnenste op 180cm wat een mooi uitzicht langs de straatkant oplevert. Doe je het omgekeerd dan heb je een mooi zicht vanuit de tuin. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld rode beuk als lagere haag en groene beuk als hogere haag. Uiteraard kunnen quasi alle andere combinaties ook.

U ziet het hagen hoeven niet steeds gewoontjes of saai te zijn, integendeel, je kan er alle kanten mee uit. Vraag gerust naar de mogelijkheden want ook naar haagplantenkeuze toe is er heel wat meer mogelijk dan wat u hier momenteel op onze site reeds kan vinden. Ik denk dan o.m. aan een informele rhododendronhaag, blauwgrijze, groene of goudgele coniferenhagen, een winter bloeiende viburnumhaag, een rijkbloeiende (boeren)hortensia- of hydrangeahaag (als u de ruimte heeft uiteraard want deze zal net als een rhododendronhaag wat breder worden), een vuurdoornhaag (met veel stekels maar ook met immens veel oranjerode bessen), een hulsthaag (Ilex), een schijnhulsthaag (Osmanthus), een lekker en intens geurende haag met Choisya, een bruinrode en stekelige berberishaag (zag je vroeger vaak in boerderijtuinen), een geelgroen gespikkelde en wat gedurfde aucubahaag, enz, enz.