Naaldbomen

Naaldbomen of coniferen heb je eveneens in allerlei vormen en maten. Zo zijn er hoog opgroeiende sparren (waaronder veel soorten als haagsparren gebruikt kunnen worden – zie hier), bodembedekkende coniferen (zoals Juniperus  communis ‘Green Carpet’) en dwergconiferen die dan weer gebruikt worden als solitair, al dan niet in de rotstuin. Onder de dwergconiferen zitten zeer mooie soorten (o.m. ook mooi bolvormig groeiende die zelfs kunnen dienen als buxusbolvervanger) maar aangezien ze traag groeien en niet echt hoog worden kan men ze eigenlijk nog moeilijk bomen noemen. Mensen die meer willen weten over bijvoorbeeld (de bolvormig groeiende) dwergconiferen of die ernaar op zoek zijn mogen gerust mailen voor meer informatie.

Leuk om weten is dat de veel aangeplante haagplant Taxus eveneens een conifeer is (en geen loofboom zoals velen denken). Bijgevolg mag deze op een wat zuurdere grond aangeplant worden. Anderzijds bestaat er ook een conifeer met een blad zoals een loofboom. Ginkgo biloba is een oeroude spar met een apart en mooi gevormd blad gelijkend op dat van een loofboom. Van de Ginkgo biloba bestaan tevens ook tal van variëteiten, o.m. zuilvormig (G. biloba ‘Fastigiata’ en ‘Priceton Sentry’), slank opgroeiende cultivars en bolvormen op stam (G. biloba ‘Mariken’). Mooie aparte bomen voor mensen die eens iets anders willen. De Ginkgo is trouwens een oeroude conifeer. Ten tijde van de dinosauriërs zou deze boom reeds bestaan hebben. Van overlevingskracht gesproken.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba

Conifeer (gesnoeid in bolvorm op stam)

Conifeer (gesnoeid in bolvorm op stam)

Cedrus libani 'Glauca'

Cedrus libani ‘Glauca’

Taxus baccata 'Fastigiata'

Taxus baccata ‘Fastigiata’

Er zijn heel wat exclusieve, aparte coniferen die niet of nauwelijks gekend zijn. Zo is er de apeboom (Aurocaria auraucana) die zeer groot kan worden en dikke takken vol met gepunte schubben vormt. Wie eens een echte woudreus in zijn tuin wil of kan plaatsen kan dan weer gaan voor de mammoetboom (Sequoiadendron giganteum). Ben je meer op zoek naar een conifeer met hangende takken dan zijn Cedrus libani ‘Glauca Pendula’, Picea breweriana, Tsuga canadensis ‘Pendula’ of Taxus baccata ‘Dovastoniana’ mogelijkheden.

Ook zeer apart is de Picea abies ‘Acrocona’ met hangende groeiwijze en kegels op zijn takuiteinden die rood kleuren in de jeugdfase. De zuiders aandoende Juniperus scopulorum ‘Sky Rocket’ groeit dan weer zeer smal en hoog op. Je komt ze vaak in zuiderse landen zoals Italië, Griekenland en Spanje tegen. Je ziet het, binnen de coniferen is er voor elk wat wils. Aparte en speciale dingen tref je niet zelden binnen deze plantengroep aan.