Bodembedekkers zijn een interessante groep van tuinplanten. Waarom? Wel, ze bedekken de bodem!
Mensen vragen me steeds hoe ze een onderhoudsvrije tuin kunnen creëren. Om eerlijk te zijn; niet! Dit kan wat ontgoochelend overkomen maar in een tuin is er steeds werk. Tuinieren is een werkwoord en dus zal er steeds wel een ‘jobke’ te doen zijn. Onderhoudsvrij, niet dus, onderhoudsarm daarentegen is wel mogelijk. En het is hier dat bodembedekkers in het plaatje passen.
Om een onderhoudsarme of onderhoudsvriendelijke tuin te creëren dien je eerst de vraag te stellen wat nu net de grootste werkjes zijn in de tuin. Zeer duidelijk zijn dat onkruid verwijderen (wieden) en snoeien. Goede bodembedekkers zullen de bodem volledig dichtgroeien zodat heel wat onkruiden geen kans meer krijgen. Daarnaast hoef je goede bodembedekkers niet of nauwelijks te snoeien. Zoals ik dus al schreef, een interessante groep van tuinplanten die bodembedekkers.
Zijn alle bodembedekkers goed geschikt voor het vervullen van hun kerntaak?
Neen, niet echt. Bodembedekkers die te laag zijn (bv. 5 à 8cm hoogte of lager) vind ik persoonlijk minder geschikt. Ze kunnen perfect in de tuin toegepast worden maar als bodembedekker zullen ze eerder matig scoren (tenzij je natuurlijk deze goed en tijdig onkruidvrij houdt door manueel te wieden uiteraard). Daarnaast zijn planten die een te open bladerdek vormen ook niet goed geschikt. Hoe dichter hun loof, hoe beter gesloten en dicht ze in elkaar groeien en hoe beter ze dan ook onkruid zullen weren en verdringen. Een goede bodembedekker bedekt de bodem en dit zo volledig mogelijk. Hoe minder licht tussen de bladeren heen kan schijnen hoe minder onkruiden zullen kunnen kiemen. Vandaar mijn voorkeur voor planten die goed dicht groeien en niet al te laag blijven (15 à 20cm is toch een minimum). De keuze is echter zeer uitgebreid, zeker als je weet dat ook bladverliezende (vaste) planten in aanmerking komen. Gezien bladverliezende planten sowieso in de winter een open structuur hebben kan dit misschien verrassend lijken. Veel mensen denken dat goede bodembedekkers ook in de winter wintergroen en/of bladhoudend dienen te zijn. Niets is echter minder waar; bladverliezende bodembedekkers (lees: vaste planten die in de winter enkel ondergronds overleven en bovengronds afsterven) zijn minstens even goed, zo niet nog beter, geschikt voor hun bodembedekkende job. Wanneer ze in de herfst-/winterperiode bovengronds afgestorven zijn laten ze zich namelijk gemakkelijk volledig opkuisen. Ook eventueel aanwezige onkruiden kunnen dan in een beweging zeer eenvoudig weggeschoffeld worden. De bodem ligt er dan perfect onkruidvrij bij wanneer in het voorjaar de bodembedekker opnieuw en snel zal beginnen groeien.