Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn een interessante groep van tuinplanten. Waarom? Wel, ze bedekken de bodem!

Mensen vragen me steeds hoe ze een onderhoudsvrije tuin kunnen creëren. Om eerlijk te zijn; niet! Dit kan wat ontgoochelend overkomen maar in een tuin is er steeds werk. Tuinieren is een werkwoord en dus zal er steeds wel een ‘jobke’ te doen zijn. Onderhoudsvrij, niet dus, onderhoudsarm daarentegen is wel mogelijk. En het is hier dat bodembedekkers in het plaatje passen.

Om een onderhoudsarme of onderhoudsvriendelijke tuin te creëren dien je eerst de vraag te stellen wat nu net de grootste werkjes zijn in de tuin. Zeer duidelijk zijn dat onkruid verwijderen (wieden) en snoeien. Goede bodembedekkers zullen de bodem volledig dichtgroeien zodat heel wat onkruiden geen kans meer krijgen. Daarnaast hoef je goede bodembedekkers niet of nauwelijks te snoeien. Zoals ik dus al schreef, een interessante groep van tuinplanten die bodembedekkers.

Zijn alle bodembedekkers goed geschikt voor het vervullen van hun kerntaak?

Neen, niet echt. Bodembedekkers die te laag zijn (bv. 5 à 8cm hoogte of lager) vind ik persoonlijk minder geschikt. Ze kunnen perfect in de tuin toegepast worden maar als bodembedekker zullen ze eerder matig scoren (tenzij je natuurlijk deze goed en tijdig onkruidvrij houdt door manueel te wieden uiteraard). Daarnaast zijn planten die een te open bladerdek vormen ook niet goed geschikt. Hoe dichter hun loof, hoe beter gesloten en dicht ze in elkaar groeien en hoe beter ze dan ook onkruid zullen weren en verdringen. Een goede bodembedekker bedekt de bodem en dit zo volledig mogelijk. Hoe minder licht tussen de bladeren heen kan schijnen hoe minder onkruiden zullen kunnen kiemen. Vandaar mijn voorkeur voor planten die goed dicht groeien en niet al te laag blijven (15 à 20cm is toch een minimum). De keuze is echter zeer uitgebreid, zeker als je weet dat ook bladverliezende (vaste) planten in aanmerking komen. Gezien bladverliezende planten sowieso in de winter een open structuur hebben kan dit misschien verrassend lijken. Veel mensen denken dat goede bodembedekkers ook in de winter wintergroen en/of bladhoudend dienen te zijn. Niets is echter minder waar; bladverliezende bodembedekkers (lees: vaste planten die in de winter enkel ondergronds overleven en bovengronds afsterven) zijn minstens even goed, zo niet nog beter, geschikt voor hun bodembedekkende job. Wanneer ze in de herfst-/winterperiode bovengronds afgestorven zijn laten ze zich namelijk gemakkelijk volledig opkuisen. Ook eventueel aanwezige onkruiden kunnen dan in een beweging zeer eenvoudig weggeschoffeld worden. De bodem ligt er dan perfect onkruidvrij bij wanneer in het voorjaar de bodembedekker opnieuw en snel zal beginnen groeien.

Vinca minor

Vinca minor

Pachysandra terminalis Green Carpet

Pachysandra terminalis Green Carpet

Persicaria affinis

Persicaria affinis

Leucothoe Zeblid

Leucothoe Zeblid

Bij Groengeert kan u terecht voor quasi alle bodembedekkers.

Enkele belangrijke soorten zijn o.m. de bladhoudende Pachysandra, Vinca of maagdenpalm met witte, blauwe of paarse bloemen en bodembedekkende duizendknoop (Persicaria of Polygonum) met meestal roze tot rozerode bloemkaarsen. Er zijn er ook met witte bloemen en zowel hoge als lage soorten vind je in dit plantengeslacht terug.

Goede bodembedekkers zijn ook de tuingeraniums of ooievaarsbek (zie hier voor meer info) en Hosta (zie hier voor meer info). Ook Lonicera (struikkamperfoelie) is een sterke en veel gebruikte heesterachtige bodembedekker. Vooral Lonicera ‘Maigruen’ en Lonicera ‘Pileata’ zijn zeer geschikt.

Dat ook heel wat siergrassen goed als bodembedekker dienen en ook lavendel en klimop zijn zeer geschikt. Verder is er nog goudaardbei (Waldsteinia) die zowel in zon als schaduw toegepast kan worden. Tiarella (Perzische muts) verkiest dan weer liever halfschaduw tot diepe schaduw. Hoge en lage sedumsoorten doen het goed in zon en kunnen langdurige droogte weerstaan. Water geven is bij deze dan ook niet nodig. De in de vroege lente bloeiende bodembedekkende Phlox is ook een prachtige. Vooral wanneer deze bloeit is het een feest. Mooie, kleine bloemen in diverse kleuren tooien de weliswaar wat lagere, rijkbloeiende plantjes. Ook kattekruid (Nepeta) in diverse cultivars, Liriope (leliegras – zie hier), Ophiopogon (slangebaard – zie hier), Hypericum (hertshooi), Heuchera (purperklokje) en de witte Iberis (scheefbloem) zijn geschikte bodembedekkers.

Tiarella cordifolia

Tiarella cordifolia

Waldsteinia ternata

Waldsteinia ternata

Phlox douglasii Red Admiral

Phlox douglasii Red Admiral

Alchemilla mollis

Alchemilla mollis

Heeft u liever winterbloeiende bodembedekkers dan kan je gaan voor Helleborus in tal van soorten en winterheide (dopheide, Erica carnea en Erica darleyensis) in witte, roze of bordeauxrode kleuren. Minder gekend maar het ganse jaar mooi is de bodembedekkende kornoelje (Cornus canadensis). Plant hem op een zure grond en hij zal goed gedijen. Witte bloemen, rode bessen en een bruinoranje herfstkleur zijn z’n grootste troeven. Campanula (klokjesbloem) in witte, roze en blauwe kleuren, Asarum (mansoor, met donkergroen, glanzend blad), schoenlappersplant (Bergenia) met zijn leerachtig blad en, meestal, roze tot rozerode bloemen (er zijn ook witte) en zelfs Astilbe (pluimspirea) en Astrantia (Zeeuws knoopje), die beide weliswaar al wat hoger worden, mag ik niet vergeten. Om dit overzichtje af te sluiten vermeld ik ook nog graag het stekelnootje (Acaena), zennegroen (Ajuga – ook geschikt voor schaduw) en vrouwemantel (Alchemilla) bij welke na een regenbui de regendruppels zo mooi op het blad parelen.

Acaena microphylla Kupferteppich

Acaena microphylla Kupferteppich

Campanula portenschlagiana

Campanula portenschlagiana

Asarum speciosum

Asarum speciosum

Viburnum davidii

Viburnum davidii

Dit lijstje is echter ver van volledig. Er zijn tal van planten die als bodembedekker kunnen ingezet worden. Bodembedekkende kruiden, bodembedekkende coniferen, lage heesters, bepaalde bolgewassen en zelfs bepaalde bamboesoorten kunnen in blok of massief geplant worden zodat ze ideale bodembedekkers zullen zijn. Voor meer info omtrent deze of andere planten mag u ons steeds mailen of bellen.