Pennisetum

Pennisetum of lampepoetsersgras is op heden veruit het meest populaire siergras. Vooral  de compactere Pennisetum ‘Hameln’ is zeer veel aangeplant, dit zowel in massieven als in rijen ter afboording van bv. terras of oprit. Ook rondom het huis en aan of onder vensterramen worden ze vaak toegepast. Het vaakst zie je ze echter in massieven. Meerdere rijen naast elkaar geplant creëren zo grotere groepen van wuivend siergras. Spectaculair en mooi om zien.

Waarom is dit gras, terecht, zo geliefd? Wel, vooreerst is het een snelle groeier waardoor vlug dichte vlakken of gesloten haagjes bekomen worden. Daarnaast zijn ze ook multifunctioneel inzetbaar gezien er tal van hogere en lage cultivars zijn. Zo zal de cultivar ‘Hameln’ niet al te hoog uitgroeien. Een hoogte van 50 à 70cm (afhankelijk van de standplaats en grondsoort) maakt deze cultivar de populairste onder de lampepoetsers.

Vindt u dit te hoog of te laag, geen nood, er bestaan nog tal van andere variëteiten die een hoogte van ongeveer 1 à 1.2m bereiken of anderzijds slechts een 30cm zullen worden. Deze laatste zijn de dwergjes onder de lampepoetsers en luisteren naar de ‘cosy’ naampjes ‘Little Bunny’ en ‘Little Honey’ – echt waar, ik verzin het niet. Hogere soorten zijn dan weer Pennisetum ‘Japonicum’ (tot zelfs 1.5 à 1.7m hoog), Pennisetum ‘Moudry’ (80 -100cm), de gewone Pennisetum alopecuroides en Pennisetum ‘Karley Rose’® die eerder paarsroze pluimen heeft.

Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny'

Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’

Pennisetum alopecuroides 'Hameln'

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Pennisetum alopecuroides 'Red Head'

Pennisetum alopecuroides ‘Red Head’

Pennisetum alopecuroides 'Herbstzauber'

Pennisetum alopecuroides ‘Herbstzauber’

Oh ja, die ‘pluimen’ of aren zijn wellicht nog de voornaamste reden waarom lampepoetsersgras zo immens populair is. Meestal zijn deze aren bruinachtig gekleurd en bestaan ze uit tal van fijne haartjes die samen een soort cilindervormige pluim vormen. Zeer mooi als je het mij vraagt. De pluimen verschijnen vanaf eind juli (afhankelijk van de soort) en blijven quasi de ganse herfst en winter op de intussen goudbruin verkleurde plant staan.

Meteen een ander punt wat dit siergras zo aantrekkelijk maakt – zijn prachtige herfstkleur. Eens we wat dieper de herfst ingaan, zal het lampepoetsersgras stilaan geelbruin tot goudbruin gaan inkleuren. De plant wil zich op die manier beschermen tegen de koudere winter die komen gaat. Hij doet dat eenvoudigweg door bovengronds af te sterven waardoor de mooie herfst- en winterkleur ontstaat. Geen paniek, de plant leeft ondergronds gewoon verder en zal de komende lente opnieuw, mooi frisgroen, uitlopen.

TIP

Snoei lampepoetsersgras (net zoals vele andere siergrassen) in maart terug tot ongeveer 15cm boven de grond. Op die manier verwijder je al het bruine, afgestorven loof en geef je meer ruimte aan het nieuw te ontwikkelen blad. In principe zou je dit snoeiwerkje al kunnen doen in december of januari maar omdat het bruine gras de gehele winter mooi blijft (niet enkel omwille van zijn kleur maar ook omwille van de structuur die de plant nog aan de tuin geeft) is het aan te raden pas te snoeien vanaf maart. Bedenk dat het gras u zal laten genieten van heel wat prachtige winterse taferelen. Zo zijn lampepoetsers schitterend wanneer bedekt met ijskristallen of onder een dun laagje sneeuw. En ook gewoon ’s morgens, wanneer ze met dauwlaagje omhult zijn, zijn ze pas echt sprookjesachtig.