Laurierkers

Bladhoudende sierkers of laurierkers is bij ons vooral gekend van, wat men in de volksmond noemt, de ‘paplaurier’. Dit is een snelgroeiende, en zeer sterke bladhoudende heester die zeer goed snoei verdraagt en aldus in hagen kan gevormd worden. Regelmatig snoeien is gewenst indien je deze haagplant vrij smal wil houden. Door zijn krachtige groei zal hij anders snel een tamelijk brede haag gaan vormen. De beste snoeiperiode is vanaf maart tot september. Wilt u echter uw laurierkersen zien bloeien dan wacht u best met snoeien tot na mei. In het najaar zullen rode, later naar zwart verkleurende, kersachtige besjes gevormd worden.

Veel mensen kennen de paplaurier (Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’) als een wat ouderwets aandoende plant omwille van zijn wat grotere, groene en ovaalronde bladeren. Anderzijds is het een sterke, wintergroene plant die op elke bodem groeit (zowel kalkrijk, neutraal of zuur). De bodem mag zelfs nat zijn indien de drainering voldoende is. Ze kunnen in de zon maar verdragen ook halfschaduw tot zelfs schaduw. Gemakkelijk dus maar er is meer.

Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'

Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’

Binnen de groep van de bladhoudende sierkersen bestaan echter heel wat interessante variëteiten. Sommige zijn zelfs vrij nieuwe soorten maar steeds zijn het goede verbeteringen t.o.v. de ‘gewone’ paplaurier met elk hun specifieke eigenschappen. De meeste sierkersen zijn geschikt voor het vormen van zowel lage als hoge hagen en het vormen van massieven. Hierna een kleine opsomming van populaire variëteiten alsook van nieuwere cultivars die momenteel nog minder gekend zijn maar alvast wel zeer goede haagplanten zijn.

Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ is al meteen een zeer mooie omwille van zijn smalle en donkergroen glanzend blad. De cultivar ‘Etna’® moet niet onderdoen. Deze nieuwere cultivar heeft prachtig koperrood uitlopend  blad. Het blad is wat ronder en ook donkergroen. Prunus ‘Genolia Mariblon’® is een nieuwe cultivar die ook een smal blad heeft en daarenboven ook een smal opgaande groeiwijze heeft. Ideaal voor smalle hagen en tevens ook zeer winterhard. Deze soort komt oorspronkelijk uit Zwitserland.

Prunus ‘Herbergii’ en ‘Reynvaanii’ zijn ook twee donkergroene, smalbladige maar dan weer breder uitgroeiende variëteiten. Ze zullen net als alle andere laurierkersen witte bloemen dragen in de meimaand. ‘Herbergii’ bloeit echter zeer massaal (prachtig om zien) en kan soms een nabloei in de herfst geven. ‘Otto Luycken’ is een zeer populaire en sterke cultivar. Ook deze heeft smal, donkergroen, glanzend blad maar is omwille van zijn compacte en lagere groei niet geschikt voor hoge hagen. Deze is ideaal voor lage hagen en dichte massieven (bodembedekkende blokbeplanting). Ook deze bloeit massaal met mooi rechtopstaande witte ‘bloemkaarsen’. Een aanrader!

‘Zabeliana’ is dan weer een goede bodembedekker dankzij zijn laag spreidende groeiwijze. Een beetje als ‘Otto Luycken’ maar breder uitgroeiend. Eveneens goed wit bloeiend. Ook ‘Schipkaensis’ hoort in de categorie laag thuis.Bodembedekkend met smal en klein blad.  De cultivar ‘Van Ness’ is dan weer geschikt voor zowel hogere als lage hagen. Door zijn dichte en bredere groei kan hij dan ook in massieven. Goed opgeschoren dient hij als hogere haagplant. Deze kenmerkt zich door zijn kleiner, elliptisch blad. Eveneens zeer mooi donkergroen en witbloeiend.

Nog lage cultivars zijn ‘Grüner Teppich’ en ‘Cherry Brandy’. Ze worden ongeveer 60cm hoog en zijn dus ideaal geschikt als bodembedekker, groepsbeplanting en als afboording. ‘Cherry Brandy’ geeft een wat bronskleurig uitlopend blad als extraatje. ‘Mano’ is dan weer een echte dwerggroeiers die bruinrood uitlopend blad heeft.

Een zeer zeldzaam voorkomende cultivar is de witbonte ‘Marbled White’. Deze is apart omwille van zijn groen blad met witte vlekken. Het is een snelle groeier, geschikt voor o.m. hogere hagen die volle schaduw zeer goed kan verdragen.

Tot slot is er nog de Prunus lusitanica of Portugese lauriekers die een wat smaller en kleiner blad heeft dan de gewone laurierkers. Hij vormt een mooie volle haag en heeft wat bruinrood uitlopend blad en bladsteeltjes. Een zeer goede en mooie haagplant of massiefplant indien hij kort gesnoeid wordt.

Je ziet het, heel wat keuze binnen de laurierkersen. Zeg dus nooit zomaar ‘paplaurier’ tegen laurierkers of bladhoudende sierkers. Dat zou wat te kort door de bocht zijn.