Haagsparren

Haagsparren zijn een gekende en veelgebruikte groep van haagplanten. De keuze is vrij divers, zo zijn er groene, goudgele en blauwgrijze coniferen. Ze kunnen zeer strak opgesnoeid worden en zowat iedere gewenste hoogte bereiken. Soms worden ze ook licht conisch gesnoeid zodat ze onderaan evenveel licht opvangen als bovenaan. Dit is niet enkel mooi maar ook goed om een, van boven tot onderen, volle en dichte haag te bekomen. Het snoeien kan quasi jaarrond.

Sparren (coniferen) en dus ook haagsparren staan graag op een wat zuurdere bodem. De grond verbeteren door het inmengen van wat turf is dan ook een goed idee. Na aanplanten flink water geven. Blijf dit doen tot de planten goed in groei zijn. Eens dat gebeurt, zal je de coniferen zelden of nooit nog dienen water te geven.

Veel gebruikte soorten zijn de  Cupressocyparis ‘Leylandii’-spar (lichtgroen met een mooi fijne bladstructuur), Thuja plicata ‘Atrovirens’ (donkergroen en iets groffer), T. occidentalis ‘Brabant’ (groen, snelgroeiend), T. occidentalis ‘Sunkist’ (goudgeel). Ook een aantal jeneverbessparren (Juniperus) en cypressen (Chamaecyparis) zoals Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumnigold’ (goudgeel), C. lawsoniana ‘Columnaris’ (blauwgroen) en C. lawsoniana ‘Alumnii’(blauwgrijs).

Cupressocyparis leylandii

Cupressocyparis leylandii

Thuja plicata 'Atrovirens'

Thuja plicata ‘Atrovirens’