Wie kent de Hosta of hartlelie niet. Deze populaire tuinplant siert tal van borders en plantenbakken of bloempotten. Het is absoluut een prachtige bladplant en een zeer gevarieerd plantengeslacht. Ook hier heb je lage, halfhoge en hoge cultivars maar vooral de bladvormen, de bladkleuren en de bladpatronen zijn bij Hosta de blikvangers. Geef ze een plaats in schaduw of halfschaduw en ze zullen het steeds goed doen. De plant sterft in de winter bovengronds volledig af en net dat maakt hem mooi. Vreemd, niet? Ik verklaar mij nader. Het afgestorven blad van Hosta zal je normaal op het einde van de winter (of vroeger al) wegnemen. Op die manier is de grond terug mooi vrij en volledig zichtbaar. Hosta’s zullen in de vroege lente opnieuw beginnen groeien en komen als het ware met hun ‘neuzen’ uit de grond piepen. Die ‘neuzen’ zoals ik dat noem, zijn de nieuwe bladeren die nog opgerold uit de grond komen. Doordat het oude blad van de plant afgestorven is en wellicht al verwijderd, is dit zeer mooi te zien. Prachtig vind ik dat. Het is één van de zaken die de lente aankondigen.

Vanaf dan gaat het snel. De ‘neuzen’ worden groter en stilaan zal het blad zich ontvouwen. De bladkleuren en -patronen worden zichtbaar. In de zomer komen tussen de bladeren lange stelen te voorschijn. Het zijn bloemstelen waarop klokjesvormige, meestal paarse (er zijn ook witte) bloemen op ontluiken. In de herfst zal het blad dan weer verkleuren naar geel en geelbruin om rustig volledig af te sterven. Het afgestorven blad doet dan weer dienst als winterdek voor het ondergronds overlevende wortelgestel. De cirkel is rond en vanaf dan is het opnieuw uitkijken naar de lente.

Hosta 'Touch of Class'

Hosta ‘Touch of Class’

Hosta 'Wide Brim'

Hosta ‘Wide Brim’

Hosta 'Krossa Regal'

Hosta ‘Krossa Regal’

Hosta hybride 'Whirlwind'

Hosta hybride ‘Whirlwind’

Hosta’s zijn gemakkelijke planten, ze kennen weinig problemen. Toch hebben ze meestal wel eens last van slakkenvraat. Slakken vreten gaten in de bladeren en soms zijn ze zo talrijk dat de planten heel wat bladschade oplopen. Er zijn tal van middeltjes die kunnen helpen om dit euvel te vermijden. Het meest gekende is het regelmatig strooien van slakkenkorrels. Tegenwoordig zijn er ook slakkenkorrels op biologische basis wat beter is voor ons milieu. Als u er echter voor zorgt dat u een vogelvriendelijke tuin heeft, dan zullen heel wat slakken in de snaveltjes van de vogels verdwijnen. Ook egels, padden en kikkers, kippen en hagedissen eten maar wat graag slakken. Wist u echter dat u slakken ook kan bestrijden met… andere slakken. Vreemd misschien maar zeker waar. Slakken leggen nl. eitjes en huisjesslakken (dat zijn diegenen die steeds hun ganse huis op hun rug meeslepen) voeden zich ook met eitjes van naaktslakken. Naaktslakken zijn dan weer die kleine slakjes die zich o.m. onder bladeren schuil houden. Ze zijn doorgaans veel talrijker dan huisjesslakken en veroorzaken daardoor veel meer vraatschade aan het hostablad. Dus spaar de huisjesslakken (zolang ook die niet te talrijk zijn uiteraard) zoveel mogelijk zodat ze veel eitjes van naaktslakken kunnen verorberen.

Ook allerlei hulpmiddelen kunnen ingezet worden tegen slakken. Ik denk dan aan biervallen, het strooien van gebroken schelpen of koffiegruis als barrière rond de planten, het plaatsen van koperen ringen, enz.

Slakken houden van vocht. In regenachtige zomers en lentes zijn slakken dus in hun nopjes. Bij droge zomers  zal men doorgaans veel minder last hebben van slakken. Nu maar hopen op mooi zomerweer dus. Tot slot misschien ook deze waardevolle tip nog. Slakken houden van vocht en vochtig weer maar ze kunnen niet echt zwemmen. Een barrière in de vorm van een watergeultje rondom uw planten zal ervoor zorgen dat ze niet tot bij de hosta’s zullen kunnen.

Hosta sieboldiana 'Elegans'

Hosta sieboldiana ‘Elegans’

Hosta 'Sum and Substance'

Hosta ‘Sum and Substance’

Hosta 'Gold Standard'

Hosta ‘Gold Standard’

Hosta tardiana 'Halcyon'

Hosta tardiana ‘Halcyon’

Een kleine greep uit het uitgebreide sortiment hosta’s:

  • Hosta fortunei ‘Francee’ : groen blad met witte rand, tot 60cm hoog.
  • H. fortunei ‘Fischer Cream Edge’ : groen met gele rand, slechts 25cm hoog.
  • H. fortunei ‘Patriot’ : grijsgroen blad met witte rand, 45cm.
  • H. fortunei ‘Hadspen White’ : groen blad, witte bloemen, 40cm.
  • H. ‘Blue Cadet’ : grijs blad, 30cm.
  • H. ‘Blue Mouse Ears’ : minihosta (15cm hoog) met blauwgrijs, ronde blaadjes.
  • H. ‘Regal Splendor’ : grijsachtig blad met crème rand, zeer hoog (tot 100cm).
  • H. ‘Royal Standard’ : nog een hoge (90cm) met groen blad en witte bloem.
  • H. ‘Stiletto’ : zeer fijn, langwerpig blad, groen met witte rand, traaggroeiend en mini (15cm).
  • H. ‘Touch of Class’ ® : schitterende blauwgrijze met geel midden, 35cm hoog!
  • H. ‘Whirlwind’ : geel blad, groene rand, halfhoog (50cm).
  • H. sieboldiana ‘Elegans’ : grijsblauw, groot blad, 60cm.
  • H. tardiana ‘Halcyon’ : zeer populaire met grijsblauw blad, 35cm, een topper!
  • H. tardiana ‘June’ ® : idem als bovenstaande maar met geel midden, zeer mooi!
  • H. ‘Wide Brim’ : blauwgroen blad met gele rand, hoogte 45cm.