Fruitheesters

Binnen het kleinfruitgamma kan je bij Groengeert terecht voor allerlei fruitheesters. Net als allerlei fruitbomen zijn ook de fruitheesters tof om in uw tuin te hebben. Je hebt er trouwens weinig plaats voor nodig (niet meer als voor gewone heesters) of kan ze in sommige gevallen zelfs als alternatieve afscheiding of haag gaan toepassen. Ook leiden langs (zuid)muren behoort tot de mogelijkheden.De kleinfruitsoorten die je o.m. hiervoor kan toepassen zijn de diverse soorten braambessen (die ook beschikbaar zijn in doornloze variëteiten), de frambozen en uiteraard ook de druivelaars. Minder gekend zijn de loganberry (loganbes), de tayberry (taybes), de Japanse wijnbes (Japanse braam) en de worcesterbes (zwartrode kruisbes – Ribes divaricatum). Allen braambesvarianten, zeg maar, die eveneens op draden en muren kunnen geleid of als alternatieve haag gebruikt worden. Ik zou de kiwi (Actinidia deliciosa) hier nog vergeten maar met zijn rankende eigenschap mag deze in dit rijtje zeker niet ontbreken.

Al deze kleinfruitsoorten worden ook wel eens leifruit geheten maar onder deze term kan je net zo goed de fruitbomen zetten die geleid worden langs een constructie van palen en draden of bamboestokken. Maar hoe dan ook, je voelt het al aan, er is heel wat mogelijk met fruit. Met het geheel aan fruitstruiken, fruitbomen en leifruit kan je zelfs een heuse fruittuin creëren. Er zijn zelfs fruitbodembedekkers. Je gelooft het niet? Nochtans zijn aardbeien perfecte bodembedekkers maar ook rode bosbessen (vossenbes, Vaccinium vitis-idaea) zijn geschikt als bodembedekker. Rode bosbessen zijn bladhoudend en groeien, in groep geplant, mooi dicht. Als familie van de heide mogen ze vochtig staan en liefst ook op een wat zuurdere bodem. Geef ze een plaatsje in de zon tot halfschaduw. Er zijn wel een aantal goede rassen maar Vaccinium vitis-ideae ‘Koralle’ is alvast een rijkdragende cultivar.

Braambessen

Braambessen

Jostaberry

Jostaberry

Kiwi

Kiwi

Kruisbessen

Kruisbessen

Je hebt dus al de fruitbomen die je in laagstam, halfstam of hoogstam kan bekomen, de fruitige bodembedekkers en het leifruit zoals kiwi, bramen en frambozen. Gezond en lekker smullen kan dus al ruimschoots. Toch vergeten we beter ook de gewone fruitheesters niet. Het zou zonde zijn mochten ze in de fruittuin of siertuin ontbreken. Ik denk dan vooral aan de rode, zwarte en witte jeneverbessen of trosbessen (Ribes rubrum en Ribes nigrum), de stekelbessen of kruisbessen (Ribes uva-criispa) en de minder gekende en doornloze jostabes of jostaberry (Ribes ‘Josta’ ®) die een kruising is van de trosbes en de kruisbes. Kruisbessen en jeneverbessen kan je zowel als struik opkweken als op draden leiden.

Kiwibessen

Kiwibessen

Mispel

Mispel

Vlierbessen

Vlierbessen

Vossebessen

Vossebessen

Ook zijn er nog de vlierbes (Sambucus) geschikt voor het maken van wijn en confituur en de blauwe bosbes of cranberry (Vaccinium corymbosum) zowel geschikt als kleiner heestertje en als bodembedekker. Blauwe bosbes is net als de boven beschreven rode bosbes familie van de heide en mag dus zonnig en op zure, vochtige bodem staan. Onder de fruitheesters is dit toch wel een topper. Prachtig witroze bloesem, intens rode herfstkleur en uiteraard niet te vergeten, de blauwe en zeer gezonde bessen in de zomer.

Tot slot nog enkele buitenbeentjes uit de fruitwereld.

Ficus of vijgeboom kan in ons klimaat eveneens aangeplant worden indien u een beschutte en zuidgerichte (warme) plaats voorziet. De grondsoort is minder van belang, zowel zand- als kleigrond kan, indien deze goed draineert. Bij strengere vorst is het beter uw vijgeboom af te dekken en te beschermen zodat koude maar vooral gure wind van de planten afgehouden kan worden.

Kiwibes of minikiwi (Actinidia arguta) is de kleine variant van de gewone kiwi. Het zijn echte bessen, ongeveer de grootte van kleine kerstomaatjes of druiven. Ze zijn gewoon te plukken en zonder schillen vers op te eten. Zoete en gezonde fruitsnoepjes dus. Er zijn reeds tal van kiwibesvariëteiten zodat er verschil is in smaak, kleur en grootte van de bessen. Oogsten kan je doorgaans vanaf half september. Ook dit zijn net als de gewone kiwi’s rankende en klimmende planten. Je kan ze dan ook best leiden langs steundraden en palen.

Kastanje of tamme kastanje (Castanea sativa) die gekend is als boom kan je desgewenst op onze kwekerij ook als struik bekomen. Er zijn ook soorten met extra grote vruchten. Zo ook zijn de mispelboom (Mespillus germanica) en de zwarte moerbes (Morus nigra) zowel als boom of als struik beschikbaar.

Bosbessen

Bosbessen

Rode Aalbessen

Rode Aalbessen

Witte Aalbessen

Witte Aalbessen

Wineberries

Wineberries

Druiven

Druiven

Framboos

Framboos

Hazelnoten

Hazelnoten

Moerbei

Moerbei